Yükseköğrenim öğrenci yurtlarında barınan öğrencilerin gıda güvenliğine yönelik tutum ve davranışları; Balıkesir örneği
Künye
Yüksel, İlknur. Yükseköğrenim öğrenci yurtlarında barınan öğrencilerin gıda güvenliğine yönelik tutum ve davranışları; Balıkesir örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020.Özet
Maslow'un ihtiyaçlar teorisi piramidine göre birinci basamakta yer alan fizyolojik ihtiyaçlar insanların öncelikle gidermek zorunda oldukları gereksinimleridir. Fizyolojik ihtiyaçlar içerisinde yer alan barınma ve beslenme yükseköğrenim gören öğrencilerin en temel problemlerini oluşturmaktadır. Ailelerinden uzakta üniversite okumak durumunda kalan öğrenciler güvenli bir yerde barınmayla beraber güvenli beslenme ihtiyaçlarını karşılama sorunlarına çözüm aramaktadır. Son zamanlarda gıda yoluyla insan vücuduna giren ve insan sağlığını tehdit eden birçok maddenin ortaya çıktığı görülmektedir. Gıda güvenliği konusunun yükseköğrenim öğrenci yurtları için de büyük önem taşıdığı gerekçesi bu çalışmanın önemini vurgulamaktadır. Yapılan bu çalışmanın amacı, yükseköğrenim öğrenci yurtlarında kalan öğrencilerin gıda güvenliğine yönelik tutumlarını ve davranışlarını belirlemektir. Belirlenen bu amaca ulaşmak için çalışmada frekans analizi, t-testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda öğrencilerin cinsiyetleri ve yaşları ile gıda güvenliğine yönelik tutum ve davranışları arasında anlamlı bir farklılık bulunurken, öğrencilerin daha önce gıda kaynaklı bir hastalık geçirip geçirmeme durumu ile gıda güvenliğine yönelik tutum ve davranışları arasında anlamlı bir farklılık olmadığı tespit edilmiştir. The physiological needs in the first step of Maslow's hierarchyof needs pyramid are the one shumans have to primarily take care of. The most basic problems of students in higher education is housing and nutritionamong the physiological needs. Students who have to study in a university away from their families search out solution for an accommodation in a safe place and meet the needs of nutrition. Recently, many substances that enter the human body and threaten human health via food have emerged. The fact that food safety is of great importance for higher education student dormitories emphasizes the importance of this study. Frequency analysis, t-test and one-way analysis of variance (ANOVA) were performed in the study conducted to determine the attitudes and behaviors of the students living in Residorm Balıkesir private dormitory. A significant difference was found between the genderandage of the students and their attitudes and behaviors towards food safety where as no significant difference between students' previous experiences of food borne illnesses and their attitudes and behaviors towards food safety was determined as the result of the study.