Karışımlar konusunun sorgulamaya dayalı öğretiminin öğrenci başarısı ve motivasyonu üzerine etkisi
Künye
Güneş, Merve Nuriye. Karışımlar konusunun sorgulamaya dayalı öğretiminin öğrenci başarısı ve motivasyonu üzerine etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021.Özet
Bu çalışmada 10. sınıf kimya dersi konularından karışımlar konusunda akademik başarı ve kimya dersine yönelik motivasyon açısından sorgulamaya dayalı 5E öğrenme modelinin öğretmen merkezli öğretim yöntemi ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmanın örneklemini, Balıkesir il merkezinde bulunan bir devlet lisesinin 10. sınıflarından 2 farklı şubesinde öğrenim görmekte olan toplam 63 öğrenci oluşturmaktadır. Şubelerden biri deney grubu, diğeri ise kontrol grubu olarak rastgele atanmıştır.
Deney grubunda sorgulamaya dayalı 5E öğrenme modeline uygun olarak tasarlanan dersler
işlenirken kontrol grubunda ise öğretmen merkezli öğretim uygulanmıştır. Ön-test ve son test kontrol gruplu yarı deneysel araştırma deseninin kullanıldığı bu çalışmada, veri toplama aracı olarak Karışımlar Akademik Başarı Testi (KABT) ve 5’li likert tipi Kimya Motivasyon Ölçeği (KMÖ) kullanılmıştır. Veri toplama araçları öğretim öncesinde ve sonrasında ön-test ve son-test olarak iki gruba da uygulanmıştır.
Verilerin analizinde SPSS 25 programı kullanılarak parametrik testler (ilişkisiz ölçümler t-testi ve ilişkili ölçümler t-testi) yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, akademik başarı açısından sorgulamaya dayalı 5E öğrenme modelinin uygulandığı deney grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Buna karşılık, motivasyon açısından deney ve kontrol grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. In this study, it was aimed to compare the 5E learning model based on inquiry with the teacher-centered teaching method in terms of academic achievement and motivation for chemistry lesson in blends from the 10th grade chemistry course subjects. The sample of the study consists of 63 students studying in 2 different branches of the 10th grade of a state high school in Balıkesir city center. One of the branches was randomly assigned as the experimental group and the other as the control group. While the lessons designed in accordance with the inquiry-based 5E learning model were taught in the experimental group, teacher-centered teaching was applied in the control group. In this study, in which the pretest and posttest control group quasi-experimental research design was used, the Mixtures Academic Achievement Test and the 5-point Likert-type Chemistry Motivation Scale were used as data collection tools. Data collection
tools were applied to both groups before and after the instruction as pre-test and post-test. In the analysis of the data, parametric tests (unpaired samples t-test and paired samples t test) were performed using the SPSS 25 program. As a result of the analysis, a statistically significant difference was found in favor of the experimental group in which the inquiry-based 5E learning model was applied in terms of academic achievement. On the other hand, no statistically significant difference was found between the experimental and control groups in terms of motivation.