Turizm rehberliği öğrencilerinin algılanan sosyal yetkinlik düzeylerinin belirlenmesi
Künye
Doğanoğlu, Mehmet Akif. Turizm rehberliği öğrencilerinin algılanan sosyal yetkinlik düzeylerinin belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022.Özet
Bu araştırmada turizm rehberliği öğrencilerinin algılanan sosyal yetkinlik düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu maksatla Anderson-Butcher, Iachini ve Amorose (2007) tarafından geliştirilen, Sarıçam vd., (2013) tarafından Türkçeye uyarlanarak geçerlik ve güvenirlik analizi yapılmış olan Algılanan Sosyal Yetkinlik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmaya katılan turizm rehberliği öğrencilerinin algılanan sosyal yetkinlik düzeylerinin demografik özellikler, aile özellikleri, turizm sektörü deneyimi ve turist rehberliği mesleğine isteklilik durumlarına göre değerlendirilmesi ve farklılıkların incelenmesi için anket formu oluşturulmuştur. Oluşturulan anket formu aracılığıyla, Balıkesir Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölümü’nde lisans düzeyinde öğrenim gören 296 turizm rehberliği öğrencisinden veri toplanmış ve toplanan veriler istatistik programında analiz edilmiştir. Öncelikle turizm rehberliği öğrencilerinin algılanan sosyal yetkinlik düzeyleri
belirlenmiş, sonrasında belirlenen düzeylerin demografik özellikler, aile özellikleri, turizm sektörü deneyimi ve turist rehberliği mesleğine isteklilik durumlarına göre farklılıkları incelenerek araştırma sorularına yanıt aranmıştır. Araştırma sonucunda turizm rehberliği öğrencilerinin algılanan sosyal yetkinlik düzeylerinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Belirlenen düzeylerin cinsiyet, yaş, sınıf, sosyal ve kültürel etkinliklere katılım durumu, aile gelir düzeyi, baba tutumu, staj durumu, turizm sektörü deneyimi ve turist rehberliği mesleğine isteklilik durumuna göre farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. In this study, it is aimed to determine the perceived social competence levels of tourism guidance students. For this purpose, the Perceived Social Competence Scale, developed by Anderson-Butcher, Iachini, and Amorose (2007) and adapted to Turkish by Sarıçam et al. (2013), was used. A questionnaire was created to evaluate the perceived social competence levels of the tourism guidance students participating in the research according to their demographic characteristics, family characteristics,
experience in the tourism sector, willingness to work as a tourist guide and to examine the differences. Data were collected from 296 tourism guidance students studying at the undergraduate level in Balıkesir University Tourism Guidance Department, and the collected data were analyzed in the statistical program.
First of all, the perceived social competence levels of the tourism guidance students were determined, then the differences were examined according to the demographic characteristics, family characteristics, tourism sector experience and willingness to the tourist guiding profession. As a result of the research, it was determined that the perceived social competence levels of tourism guidance students are at a moderate level. It has been determined that the determined levels differ according to gender, age, class, participation in social and cultural activities, family income level, father's attitude, internship status, tourism sector experience and willingness to work as a tourist guide.