Mutfak çalışanlarının doğrama tekniklerine yönelik kavramsal değişim süreçlerinin incelenmesi
Özet
Kavramsal değişim bilimsel ve uygulamalı alanlarda kullanılan kavramlardaki yanılgıların
bilimsel çerçevede değiştirilmesi olarak ifade edilebilir. Çalışma kapsamında uygulamalı bir
bilim dalı olarak gastronomi biliminde temel kavramlar olan doğrama teknikleri konusundaki
kavram yanılgıları belirlenmiştir. Alan çalışması, daha önce örgün gastronomi eğitimi almamış
kısım şefi (chef de partie) düzeyinde faaliyet gösteren 39 mutfak çalışanı ile gerçekleştirilmiştir.
Çalışmada doğrama teknikleri konusunda kayda değer düzeylerde kavram yanılgıları
bulgularına ulaşılmıştır. Araştırmada kavram yanılgılarının önlebilinmesi için örgün ve yaygın
gastronomi eğitiminde özel eğitim yöntemleriyle (işbirlikçi eğitim modeli, proje tabanlı eğitim
modeli, sorgulama temelli eğitim modeli, probleme dayalı eğitim modeli, sınıf dışı eğitim modeli
ve 5E-7E eğitim modeli) destelenmesi gerekliliği sonucuna ulaşılmıştır. Conceptual change can be expressed as changing the errors in the concepts used in scientific and
applied fields within the scientific framework. Within the scope of the study, misconceptions
about chopping techniques, which are basic concepts in the science of gastronomy, have been
determined. The field study was carried out with 39 kitchen workers operating at the level chef
(chef de partie), who had not previously received formal gastronomy training. In the study,
remarkable levels of misconceptions about chopping techniques were reached. In order to
prevent misconceptions in the research, it has been concluded that the formal and non-formal
gastronomy education should be supported with special education methods (collaborative
education model, project-based education model, inquiry-based education model, problembased education model, out-of-class education model and 5E-7E education model).