X, Y ve Z kuşaklarının beslenme alışkanlıklarının incelenmesi: Balıkesir ili örneği
Künye
Terlemezoğlu, Betül. X, Y ve Z kuşaklarının beslenme alışkanlıklarının incelenmesi: Balıkesir ili örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023.Özet
Yapılan bu araştırmada, Balıkesir İlinin Merkez İlçelerinde yaşayan X, Y ve Z kuşaklarının beslenme alışkanlıklarındaki farklılıkların belirlenmesi amaçlanmıştır. Literatür taranmış olup ilgili alanyazın oluşturulmuştur. Çalışmanın amacına uygun olacak şekilde araştırmaya katılan X, Y ve Z kuşağı
bireylerinin beslenme alışkanlıklarını belirlemeye yönelik sorular içeren ve Beslenme Alışkanlıkları Ölçeği’nden oluşan bir anket formu hazırlanmıştır. Hazırlanan anket formu, Balıkesir İlinin Altıeylül ve Karesi İlçelerinde ikamet eden X, Y ve Z kuşaklarını kapsayan bireylere uygulanmıştır. Kota Örnekleme Yöntemi ile belirlenen 403 kişiden veri toplanmış olup, bu veriler IBM SPSS 27.0 paket programı ile analiz
edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgu ve sonuçlara göre, X kuşağı bireylerinin yeme içme davranışlarının Y ve Z kuşaklarındaki bireylere göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. X kuşağının yaş ortalaması diğer kuşaklara göre daha yüksek olduğu için bu durum beslenme alışkanlıklarına da yansımaktadır. Öğün atlama nedenleri, besin tüketiminde dikkat edilen özellikler, beslenme alışkanlığı ve besin seçiminde etkilendikleri faktörler, duygusal durumlarının beslenme alışkanlıklarına etkisi gibi
konularda Y ve Z kuşağı bireylerinin davranış ve düşünceleri birbirine yakınken, X kuşağı bireyleri daha farklı davranış ve düşünce tarzına sahiptir. Bu durumun nedeni ise, X kuşağının diğer kuşaklara göre sağlıklı olmaya ve sağlıklı beslenmeye daha çok önem verdiğinden kaynaklanmaktadır. In this study, it was aimed to determine the differences in the nutritional habits of X, Y and Z generations living in the Central Districts of Balıkesir Province. The literature has been scanned and the relevant literature has been created. In accordance with the purpose of the study, a questionnaire form consisting of the Nutrition Habits Scale was prepared and containing questions determine the nutritional habits of the X, Y and Z generation individuals participating in the research. The prepared questionnaire was applied to individuals covering X, Y and Z generations residing in Altıeylül and Karesi Districts of Balıkesir Province. Data were collected from 403 people determined by the Quota Sampling Method, and these data were
analyzed with the IBM SPSS 27.0 package program. According to the findings and results obtained in the research, it was determined that the eating and drinking behaviors of the X generation individuals
differed compared to the individuals in the Y and Z generations. Since the average age of the X generation is higher than the other generations, this situation is also reflected in their eating habits. In terms of reasons for skipping meals, attention paid to food consumption habits, factors affecting dietary habits and food choices, and the impact of emotional states on dietary habits, the behaviors and thoughts of Y and Z generation individuals are similar to each other, while X generation individuals have a different
behavior and thinking style. The reason for this situation is that the X generation attaches more importance to being healthy and healthy nutrition compared to other generations.