Is food insecurity a newly identified risk factor in febrile convulsion?
Özet
Aim: Food insecurity status was evaluated in the cases diagnosed with febrile convulsions (FC) and whether food insecurity was a risk factor in FC was investigated. Materials and Methods: A questionnaire consisting of 18 questions was applied to the parents of 40 patients who were diagnosed with febrile convulsions in order to determine food insecurity (Study group). The parents of the patients who were admitted to the general pediatric outpatient clinic were included in the study as the control group. Results: A statistically significant difference was found between the groups in terms of food insecurity (p=0.019). The data obtained in the study were found to increase the febrile convulsion food security status 1.67 times and the county of residence 0.45 timesConclusion: The high rate of food insecurity in the patients diagnosed with FC indicates a new risk factor in addition to existing FC risk factors Amaç: Febril konvülziyon (FK) tanısı konulan
olgularda gıda güvencesizliği durumunu
değerlendirilmesi ve gıda güvencesizliğinin FK’da risk
faktörü olup olmadığı araştırıldı.
Gereç ve Yöntem: Febril konvülziyon tanısı konulan 40
hastanın ebeveynine, gıda güvencesizliğini belirlemek
amacı ile 18 sorudan oluşan anket uygulandı (Çalışma
grubu). Çalışma ile aynı dönemde, genel çocuk
polikliniğine başvuran, hastaların ebeveynleri kontrol
grubu olarak çalışmaya dahil edildi.
Bulgular: Gruplar arasında gıda güvencesizliği
açısından istatiksel olarak anlamlı fark saptandı
(p=0,019). Çalışmada elde edilen veriler febril
konvülziyonda gıda güvenliği durumunu 1,67 kat,
ikamet yeri 0,45 kat arttırdığı tespit edilmiştir.
Sonuç: FK tanılı hastalarda gıda güvencesizliği oranının
yüksek olması FK risk faktörlerine ek yeni bir risk
faktörüne işaret etmektedir.
Cilt
8Sayı
2Bağlantı
https://doi.org/10.30569/adiyamansaglik.1088541https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1131446
https://hdl.handle.net/20.500.12462/14310