Somut olmayan kültürel miras değeri olarak yöresel yiyeceklerin duyulma, tüketilme ve beğenilme düzeylerinin belirlenmesi: Edremit
Özet
Son yıllarda turizm hareketlerinde değişim yaşanmaktadır. Klasik turizm hareketi olan deniz-güneş-kum üçlüsü ile beraber kültürel mirasa dayalı turizm hareketine doğru bir eğilim gerçekleşmektedir. Kültürel mirasa dayalı turizm hareketinin etkin bir şekilde gerçekleşebilmesi için kültürel miras kaynaklarının sürdürülebilir turizm felsefesi çerçevesinde belirlenerek gün ışığına çıkarılması ve gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Kültürel miras kaynaklarından biri olan yöresel yiyecekler, turistlerin tatil kalitesinin arttırılması açısından büyük önem taşımaktadır. Araştırmanın amacı Edremit Körfezi mutfağında somut olmayan kültürel miras değeri kapsamında değerlendirilen yöresel yiyeceklerin duyulma, tüketilme ve beğenilme düzeylerini belirlemektir. Araştırma kapsamında, Edremit Körfezi’nde yerli turistlerden toplanan anketler içerisinden 512 anket değerlendirmeye alınmıştır. Araştırma sonucunda, Edremit Körfezi mutfağında somut olmayan kültürel miras değeri kapsamında değerlendirilen yöresel yiyeceklerin yerli turistler tarafından genel olarak beğenildiği belirlenmiştir. Ayrıca bazı yöresel yiyeceklerin daha önce duyulmadığı, bazı yöresel yiyeceklerin ise duyulmasına rağmen tüketilmediği tespit edilmiştir. Araştırma sonuçları doğrultusunda öneriler geliştirilmiştir. In recent years, there has been a change in tourism movements. Along with the classical tourism movement of sea-sun-sand trio, there is a trend towards cultural heritage-based tourism movement. In order for the tourism movement based on cultural heritage to be realized effectively, cultural heritage resources must be identified within the framework of sustainable tourism philosophy, brought to light and transferred to future generations. Local foods, which are one of the cultural heritage resources, are of great importance in improving the holiday quality of tourists. The aim of the research is to determine the levels of hearing, consumption and appreciation of local foods, which are considered within the scope of intangible cultural heritage value in the Edremit Gulf cuisine. Within the scope of the research, 512 surveys were evaluated among the surveys collected from local tourists in Edremit Gulf. As a result of the research, it was determined that local foods, which are considered within the scope of intangible cultural heritage value in the Edremit Gulf cuisine, are generally liked by local tourists. In addition, it has been determined that some local foods have not been heard of before, and some local foods have not been consumed even though they have heard about them. Recommendations have been developed in line with the research results.