Manyetik alanın insan eritrosit karbonik anhidraz izoenzimleri (hCA-I ve hCA-II) üzerine in vitro etkisinin araştırılması
Künye
Coşkun, Sema. Manyetik alanın insan eritrosit karbonik anhidraz izoenzimleri (hCA I ve hCA II)üzerine in vitro etkilerinin araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2007.Özet
Bu çalışmada, manyetik alanın (H), karbonik anhidraz izoenzimleri ( hCA-I ve hCA-II ) üzerinde in vitro etkileri araştırılmıştır. Bu amaçla kullanılan hCA-I ve hCA-II izoenzimleri Sepharose-4B-L-trozin-p-aminobenzensülfonamit kimyasal yapısına sahip afinite kolonu kullanılarak insan eritrositlerinden saflaştırılmıştır. İzoenzimlerin saflığı, Sodyum Dodesil Sülfat Poliakrilamit Jel Elektroforezi (SDSPAGE) ile kontrol edilmiştir. Manyetik alanın saflaştırılmış enzimler üzerindeki etkilerinin araştırılması amacı ile farklı şiddetlerde ve farklı zaman aralıklarında manyetik alana maruz bırakılan enzimlerin aktivite ölçümleri yapılmıştır. Her iki izoenziminde belirli
oranda manyetik alandan etkilendiği saptanmıştır. Ayrıca, manyetik alanın farklı pH ve farklı iyonik şiddetteki enzim aktivitelerini nasıl etkilediği bulunmuştur. Son olarak manyetik alan altında sülfonilamid ve perklorat bileşiklerinin inhibisyon etkisi
saptanmıştır. In this study, the effect of magnetic field on carbonic anhydrase izoenzyme in vitro was determined. Carbonic anhydrase was purified with affinity chromatography from human erythrocyte. With this aim, the gel was synthesized with Sepharose-4B-L-tyrosine and paminobenzosulfonamide as an affinity ligand by ourself. The main aim of this study is to investigate the effect of magnetic field on purified izo-enzymes. Therefore, the activities of izo-enzymes subjected to the various magnetic field intensity and time intervals were measured, respectively. It is found that the enzymes studied in this investigations were found to be affected by magnetic field in terms of both the magnetic field intensity and the time intervals, respectively. Furthermore, It is seen how the solution pH and the ionic intensity affected the activities of enzymes, respectively. Finally, the inluence of inbitions on sulphonilamide and perchlarate were determined.