"Salvia caespitosa Montbret and aucher ex. Bentham" türünü petrol eteri, etanol ve metanol ekstrelerinin antibakteriyel, antifungal ve antioksidan aktivitesinin belirlenmesi.
Künye
Gülmez, Derya. "Salvia caespitosa Montbret and aucher ex. Bentham" türünü petrol eteri, etanol ve metanol ekstrelerinin antibakteriyel, antifungal ve antioksidan aktivitesinin belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2010.Özet
Ülkemizde yüzyıllardır bitki çayı olarak tüketilen Salvia türlerinden elde edilen uçucu yağların ve ekstratların antimikrobiyal, antioksidan, antihipertensif, antidiabetik ve antitümör özelliklere sahip olduğu bir çok çalışmada belirlenmiştir. Bu nedenle bu çalışma da Türkiye'nin Antalya-Burdur arasında yetişen, Türkiye için endemik salvia genusuna ait Salvia caespitosa bitkisinin etanol, metanol ve petrol eteri ekstrelerinin antibakteriyal, antifungal ve antioksidan aktivitesi araştırıldı. Antimikrobiyal aktivite çalışmasında; Staphylococcus aureus (ATTC6538P), Klebsiella pneumonia (CCM 2318), Escherichia coli (ATCC 11230), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Proteus vulgaris (ATCC 6897) ve Bacillus cereus (CCM 99) bakterileri kullanıldı. Antifungal aktivite için Aspergillus niger van Tiegh (TA 47-3), Aspergillus flavus Link (TA 41-17), Aspergillus ochraceus K. Wilh. (MUCL 39534) ve Fusarium proliferatum (Matsushima) Nirenberg (TA 18-2) fungusları ve antimaya aktivite için Candida albicans (ATCC 10239) mayası kullanıldı. Çalışmamızda Salvia caespitosa bitkisine ait metanol, etanol ve petrol eteri ekstrelerinin antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon ve mikrodilüsyon yöntemi ile incelendi ve minimum inhibisyon konsantrasyonu belirlendi. Antimikrobiyal aktivite testleri sonucunda, Salvia caespitosa türünün methanol ekstresi P. vulgaris üzerinde bakterisit etki gösterdi(MBK: 12.5 mg/ml). Fungisit etki F. proliferatum üzerinde 6.3 mg/ml konsantrasyon değerinde görüldü. Etanol ekstresi ekstresi P. aeruginosa ve S. aureus üzerinde 12.5 mg/ml konsantrasyon değerinde bakterisit etki gösterdi. Fungisit etki A. flavus hariç tüm küflerde görüldü(12.5 mg/ml). Petrol eteri ekstresi ise P. vulgaris ve B. cereus bakterileri üzerinde 12.5 mg/ml konsantrasyon değerinde bakterisit etki gösterdi. A. ochraceus küfünde ise 6.3 mg/ml değerinde en düşük konsantrasyonda fungisit etki gösterdi. Antioksidan aktivite DPPH metodu kullanılarak yapıldı ve IC50 değerleri metanol, etanol ve petrol eter ekstreleri için sırasıyla 52.35±0.29; 30.52±0.26; 110±3.3µg/mL olduğu tespit edildi. Total fenol miktarı Folin-Ciocaltaeu metoduyla incelenmiş olup, etanol ekstresinin en yüksek total fenol miktarına sahip olduğu belirlendi(291.33 mgGA/gr). Alüminyum Klorür (AlCl3) Kolorimetrik Methodu kullanılarak metanol ektresinin 26.7 mg katakol/gr total flavonoid miktarı ile en yüksek konsantrasyonda flavonoid içerdiği tespit edildi. HPLC analizi sonucunda bitkimizin ekstrelerinde bulunan fenolik bileşikler tespit edildi ve elde ettiğimiz sonuçlarla tartışıldı. It has been found in many studies that the essential oils and extracts obtained from Salvia, which has been consumed in our country as a herbal tea for centuries, have antimicrobial, antioxidant, antihypertensive, antidiabetic and antitumor features. Therefore, in this study, the antibacterial, antifungal and antioxidant activities of the ethanol, methanol and petroleum ether of Salvia caespitosa were investigated - a plant that belongs to the salvia genus endemic to Turkey and that grows in Antalya and Burdur region. For the antimicrobial activity part of the study, Staphylococcus aureus (ATTC6538P), Klebsiella pneumonia (CCM 2318), Escherichia coli (ATCC 11230), Pseudomonas aeruginosa (ATCC 27853), Proteus vulgaris (ATCC 6897) and Bacillus cereus (CCM 99) were used. For the antifungal activity part, Aspergillus niger van Tiegh (TA 47-3), Aspergillus flavus Link (TA 41-17), Aspergillus ochraceus K. Wilh. (MUCL 39534) and Fusarium proliferatum (Matsushima) Nirenberg (TA 18-2) were used. For the antiyeast activity part, Candida albicans (ATCC 10239) was used. In our study, the antimicrobial activities of the methanol, ethanol and petroleum extracts of Salvia caespitosa were examined using the disc diffusion and microdilution methods, and a minimum concentration of bactericide/fungicide was found. As a result of its antimicrobial activity, the methanol extract of Salvia caespitosa had a bactericide effect on P. vulgaris (MBK: 12.5 mg/ml). A fungicide effect was determined on F. proliferatum with a concentration of 6.3 mg/ml. The ethanol extract had a bactericide effect on P. aeruginosa and S. aureus with a concentration of 12.5 mg/ml. The fungicide effect was seen on all moulds except for A. flavus (12.5 mg/ml). The petroleum extract, on the other hand, had a bactericide effect on P. vulgaris and B. cereus with a concentration of 12.5 mg/ml. However, it had a fungicide effect on A. ochraceus with a lowest concentration of 6.3 mg/ml. The antioxidant activity was carried out using the DPPH method and the IC50 values of the methanol, ethanol and petroleum extracts were found to be 52.35±0.29; 30.52±0.26; 110±3.3µg/mL respectively. The amount of total phenol was examined using the Folin-Ciocaltaeu method and it was found that the ethanol extract had the highest amount of total phenol (291.33 mgGA/gr). Using the Aluminium Chloride (AlCl3) Kolorimetrik Method, it was determined that the methanol extract contained the highest concentration of flavonoid (26.7 mgCatachol/gr). By means of HPLC analysis, phenolic compounds were determined in the extracts of our plant and the results were discussed.