Zeytin, zeytin çekirdeği ve zeytin yaprağındaki oleuropein bileşiğinin izolasyonu ve miktarlarının karşılaştırılması
Künye
Menduh, Burcu. Zeytin, zeytin çekirdeği ve zeytin yaprağındaki oleuropein bileşiğinin izolasyonu ve miktarlarının karşılaştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015.Özet
Bu çalışmada ayvalık cinsi zeytin, zeytin çekirdeği ve zeytin yaprağındaki Oleuropein bileşiğinin miktarları karşılaştırılmıştır. Örnekler zeytinin olgunlaşmamış, yarı olgunlaşmış ve tam olgunlaşmış dönemlerinde toplanmış, her örnek yaş ve kuru olarak analiz edilmiştir. Çalışmada örneklere metanolle ekstraksiyon yöntemi uygulanmış, elde edilen ekstraktların HPLC ile Oleuropein konsantrasyonları tayin edilmiştir. Kromatogram sonuçlarında olgun dönemde toplanmış zeytin yaprağından elde edilen ekstraktın en yüksek seviyede oleuropein içerdiği görülmüştür. Çalışma, Oleuropein bileşiğinin zeytinin olgunluk derecesi ve nem içeriği ile ilişkili olduğunu, olgunluk ve nem arttıkça konsantrasyonunun azaldığını, zeytin yaprağında ise olgunluk arttıkça Oleuropein konsantrasyonunun da arttığını göstermiştir. In this study, amount of Oleuropein compound in type of Ayvalık olive, olive seed and olive leaf is compared. Examples are collected at time of olive immature, semi-mature and mature, each sample is analyzed as wet and dry. In study, ethanol extraction method is applied to examples, Oleuropein concentration is obtained by HPLC and the highest Oleuropein level is detected in the collected mature olive leaf extract obtained by drying. Study is shown that concentration of Oleuropein compound is associated with moisture, content and maturity of the olives, if maturity and mouisture increased concentration decreases, but in the olive leaf if maturity increased concentration of Oleuropein increases.
Koleksiyonlar
İlgili Öğeler
Başlık, yazar, küratör ve konuya göre gösterilen ilgili öğeler.
-
Zeytin ve zeytin yağında magnezyum'un fraksiyonlama çalışmaları
Yaşar, Sema Bağdat (Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2001)Edremit Körfezi ve Kapıdağ Yarımadasında yetişen yeşil zeytin ve Türkiye'de üretilen ticari zeytin yağı örneklerinde Magnezyum (Mg) fraksiyonlama çalışmaları yapılmıştır. Mg fraksiyonlaması, metal biyoyararlılığı açısından ... -
Farklı zeytin çeşitlerindeki antioksidan madde miktarının belirlenmesi ve polifenol oksidaz enzimi ile ilişkisinin araştırılması
Gençer, Nahit (Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004)Bu çalışmada 5 farklı zeytin çeşitinden elde edilen yağlardaki a-tokoferol, kafeik asit, ferulik asit ve tirozol gibi antioksidan özelliğe sahip fenolik bileşiklerin miktarları HPLC ile tayin edilmiş ve bu bileşiklerin en ... -
Zeytinli Deresi Kazdağları, Balıkesir fitoplanktonik organizmalarının mevsimsel değişimi ve bazı fizikokimyasal parametrelerle ilişkileri
Çelik, Kemal (2016)2012 yılında Zeytinli Deresi mesire alanı bölgesinden mevsimsel olarak fitoplankton örnekleri alındı. Toplamda 63 tür tespit edilip fitoplankton yoğunluğu bahar mevsiminde en yüksek seviyede (635 birey m-3) ölçüldü. ...