Etkileşimli tahtanın öğretimde kullanımının değerlendirilmesi
Künye
Özkan, Hasan. Etkileşimli tahtanın öğretimde kullanımının değerlendirilmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2019.Özet
FATİH projesi, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak ve okulların teknolojik altyapısını iyileştirmek suretiyle derslerde bilgi ve iletişim teknolojilerini verimli şekilde kullanılmasını gerçekleştirecek eğitim niteliğini arttırmak amacıyla 2010 yılının Kasım ayında MEB ve Ulaştırma Bakanlığı arasında imzalanan bir protokolle kamuoyuna duyurulan bir projedir. Bu proje ile Türkiye’deki okulların tamamının etkileşimli tahta ile donatılması ve bütün öğrenci ve öğretmenlere tablet bilgisayar dağıtılması planlanmıştır. Bu çalışmanın amacı etkileşimli tahtanın öğretimde kullanımını değerlendirmektir. Çalışma kapsamında etkileşimli tahtanın öğretimde nasıl kullanıldığı, klasik ve etkileşimli tahta ile ders işleme süreçlerinin karşılaştırılmasını, etkileşimli tahtanın öğretimde kullanımının avantaj ve dezavantajlarını, etkileşimli tahtanın öğretimde daha etkili kullanımına yönelik öneriler ele alınmıştır. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak yapılan bu araştırmanın çalışma gurubu 2015-2016 eğitim öğretim yılı Bursa Anadolu Erkek Lisesi’nde çalışan 18 öğretmen ve 12 öğrenciden oluşmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ve gözlem yoluyla elde edilen veriler betimsel analiz ve içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara bakıldığında, etkileşimli tahtanın öğretimde yoğun şekilde kullanıldığı bunun sonucunda etkileşimli tahtanın avantaj ve dezavantaj oluşturduğu durumların iyi bilindiği, etkileşimli tahtanın öğretime büyük fayda sağladığı, öğretmen ve öğrencilerin, etkileşimli tahtanın öğretimde kullanımının bazı eksikleri olmasına rağmen uygulamadan memnun oldukları tespit edilmiştir. FATİH project, to ensure equal opportunities in education and In order to increase the quality of educational and information technologies in schools by improving the technological infrastructure of schools, the project was announced to the public in November 2010 by a protocol signed between Ministry of Education and the Ministry of Transport.
With this project, Turkey had all of the schools be equipped with interactive whiteboards and tablet computers to be distributed to all students and teachers is planned.
The aim of this study is to evaluate the use of interactive board. In the study, how to use interactive board in education, comparison of classical and interactive board and course processing processes, advantages and disadvantages of using interactive board in education, suggestions for more effective use of interactive board in education were discussed. The study group of this research conducted by qualitative research method it consists of 18 teachers and 12 students working in Bursa Anatolian Boys High School in 2015-2016 academic year. The data obtained through semi-structured interview form and observation were analyzed with descriptive analysis and content analysis. Looking at the findings of the study, interactive board is used continuously in teaching as a result, the advantages and disadvantages of the interactive board are well known, interactive board provides great benefit to education, teachers and students, although there are some deficiencies in the use of interactive board in education, they are satisfied with the application.