Browsing by Author "Avcıkurt, Cevdet"
Now showing items 1-20 of 76
-
Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi stajyer öğrencilerinin yeterliliği konusunda işveren görüşleri (Edremit Körfezi örneği)
Dayıoğlu, Mehmet (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010)Turizm, günümüz dünyasında ekonomik ve kültürel katkıları göz önüne alındığında en önemli endüstrilerden birisidir. Faydalananın ve hizmet görenin insan olduğu, aynı anda aynı yerde buluştuğu ve büyük ölçüde yüz yüze ... -
Antandros Antik Kenti’nin kültür turizmine kazandırılması: Nitel bir araştırma
Yıldırım, Hasret Ulusoy; Kılıç, Sultan Nazmiye; Avcıkurt, Cevdet (Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 2020)Kültür turistleri geçmiş dönem uygarlıklarına ait eserleri görmek için arkeolojik alanları ziyaret etmektedir. Dolayısıyla kültür turizmi, bir bölgenin turizme kazandırılmasında oldukça büyük bir öneme sahiptir. Balıkesir ... -
Auditing managerial training needs of Turkish small and medium-sized hotel enterprises
Avcıkurt, Cevdet (2003)The number and importance of small and medium-sized hotel enterprises (SMHEs) is increasing. As in many countries, SMHEs in Turkey play a great role in the economy, due to their significant share within the tourism industry ... -
Avrupa Birliği ile bütünleşme sürecinde Türk turizmi(sorunlar ve çözüm önerileri)
Avcıkurt, Cevdet (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1997)Tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde; dünyadaki başlıca bütünleşme süreçleri incelenmekte ve Avrupa Birliği (AB)'nin tarihsel gelişimi, amaçlan ve organlarından bahsedilmektedir. Ayrıca, ... -
Bir tutundurma aracı olarak sponsorluk: Fast food işletmelerinde bir değerlendirme
Demir, Sevgi (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2011)Günümüzde rekabete dayalı piyasa koşullarında işletmeler, varlıklarını sürdürebilmek, hedeflerine ulaşabilmek ve rakipleri karşısında türlü avantajlar elde edebilmek amacıyla tutundurma çabalarını yoğun olarak kullanmaktadırlar. ... -
Bursa’nın somut kültürel varlıklarına yönelik öğrencilerin algıları: Harmancık myo örneği
Turizm; kültürün bir parçasıdır ve hem kültür hem de kültürel varlıklar üzerindeki etkilerin belirleyicilerindendir. Kültürel varlıklar; tarihi bina ve yapılar, anıtlar ve mimari kalıntılar gibi somut unsurlar ile gelenekler, ... -
Büyük ölçekli otellerdeki yiyecek-içecek departmanlarının üretim kayıplarını önlemeye yönelik olarak üretim planlaması ve kontrol sistemlerinin uygulanabilirliği (karşılaştırmalı bir uygulama)
Doğdubay, Murat (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006)Büyük ölçekli otel işletmeleri için tedarik edilen ilk madde ve malzemelerden, niteliksiz ve kalifiye olmayan işgücünden ve son olarak da satıcı ve alıcılardan kaynaklanan yetersizlikler, yiyecek-içecek ünitesi açısından ... -
Critical success factors for small hotel businesses in Turkey: An exploratory study
Avcıkurt, Cevdet; Altay, Hüseyin; İlban, Mehmet Oğuzhan (Sage Publications Inc, 2011)Small-scale businesses play a crucial role in the economies of many developing countries like Turkey. For this reason, it is important to identify critical success factors (CSFs) for successful operation of small-scale ... -
Depresyon ve mesleki doyumun işten ayrılma niyetine etkisi: Turist rehberleri üzerinde bir araştırma
Yıldırım, Canan (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2018)Turizm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli bir sektördür. Türkiye kültürel ve doğal güzellikleri ile birçok turizm çeşidini bünyesinde barındırmaktadır. Sahip olduğu potansiyel nedeniyle de birçok turistin dikkatini ... -
Döner ve kebapçıların yiyecek - içecek hijyenine yönelik bilgi düzeyi: Ankara ilinde bir araştırma
Çelen, Onur (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2015)Yiyecek içecek işletmeleri, hizmet endüstrisinin en önemli paydaşlarından birini oluşturmaktadır. Yiyecek içecek işletmelerinin sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu bağlamda işletmeler arasında yoğun bir rekabet söz ... -
Döner ve kebapçıların yiyecek-içecek hijyenine yönelik bilgi düzeyi: Ankara ilinde bir araştırma
Çelen, Onur; Avcıkurt, Cevdet (2017)Bu araştırmada, Türkiye'nin başkenti Ankara'da faaliyet gösteren döner kebap ve kebap yiyecek içecek işletmelerinde çalışmakta olan işgörenler ve işletme sahiplerinin yiyecek içecek hijyenine yönelik bilgi düzeyi ve ... -
Duygusal emek, tükenmişlik, örgütsel bağlılık ve işten ayrılma niyeti ilişkisi: Animatörler üzerine bir araştırma
Yağcı, Pelin (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020)Bir hizmet sektörü olarak turizmde hizmet sunumu gerçekleştirilmektedir. Turizm sektöründe sunulan hizmetler arasında animasyon etkinlikleri de yer almaktadır. Animasyon etkinliklerinin sunumundan doğrudan sorumlu olan ... -
An evaluation of thermal hotel websites and the use/non-use of the Internet as a marketing tool by thermal hotels in Turkey
Avcıkurt, Cevdet; Giritlioğlu, İbrahim; Şahin, Seda (Academic Journals, 2011)Although a number of studies regarding internet sites relating to the tourism industry and Turkey's thermal sources have been conducted worldwide, none have been found that deal specifically with thermal hotels and their ... -
Gastronomi eğitiminde kavram yanılgıları
Sarıoğlan, Mehmet; Avcıkurt, Cevdet; Sezen, Talha Serdar (Ankara Hacı Bayram Veli University, 2020)Felsefi akımlarda herhangi bir olgunun bilim olarak kabul edilebilmesi için kendine özgü kavramların varlığına gereksinim duyulmaktadır. Gastronomi olgusu da her bilim dalı gibi kendine özgü kavramlardan oluşmakla birlikte ... -
Helal konseptli otellerin girişimciliği ve yönetimi üzerine bir araştırma
Kılıç, Sultan Nazmiye (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020)Seyahat eden Müslüman sayısının dünya çapında artış göstermesiyle birlikte, helal turizm pazarının önemli bir potansiyele ulaştığı farklı araştırmalarda vurgulanmıştır. Pazarın bu önemi doğrultusunda, helal turizmin farklı ... -
Helal konseptli otellerin girişimciliği ve yönetimi üzerine bir araştırma
Kılıç, Sultan Nazmiye; Avcıkurt, Cevdet; Aydemir, Burhan (Gaziantep Üniv. Sosyal Bilimler Enst., 2021)Son yıllarda, helal turizmin farklı alanlarına yönelik ulusal ve uluslararası boyutta gerçekleştirilen araştırmaların sayısında artış görülmüştür. Ancak, ilgili alanyazın taramalarında, Türkiye’de helal konseptli otellerin ... -
HIV/AIDS awareness and attitudes of tour guides in Turkey
Avcıkurt, Cevdet; Köroğlu, Özlem; Köroğlu, Ahmet; Avcıkurt, Ayla Solmaz (Routledge Journals, 2011)The aim of this study was to ascertain Turkish tour guides' awareness and attitudes regarding HIV and AIDS. A sample of 516 tour guides registered in Turkey who verbally consented to participate in this study responded to ... -
Hizmet sektöründe ağızdan ağıza pazarlamanın müşterilerin satın alma karar sürecine etkisi: Seyahat acentesi müşterileri üzerinde bir uygulama (İstanbul örneği)
Kutluk, Ayşegül (Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2012)Günden güne değişen rekabet koşulları nedeniyle işletmeler, sürekli müşterilerle olan iletişimini güçlendirmek zorunda kalmaktadır. Müşterilerin değişen ihtiyaç ve beklentileri her zaman onlara en yakın olan işletmeler ... -
An investigation of the publication of books about tourism education in Turkey
Giritlioğlu, İbrahim; Köroğlu, Özlem; Avcıkurt, Cevdet; Köroğlu, Ahmet (Elsevier Science Bv, 2014)Tourism education has been developing in recent years along with the expanding tourism industry in Turkey. Tourism literature and published tourism lesson books have also been expanding for over twenty years. The aim of ... -
An investigation to evaluate the websites of tourism departments of universities in Turkey
Kaşlı, Mehmet; Avcıkurt, Cevdet (Hospitality Leisure Sport & Tourism Network, 2008)The purpose of this investigation was to conduct a content analysis of the websites of schools of higher education that play a role in supplying tourism enterprises with staff. With this aim, the websites of 102 advanced ...