Zeytinyağı turizmi: Balıkesir ili Edremit körfezi zeytinyağı kültür rotası
Abstract
Son zamanlarda küreselleşme ve teknolojik gelişmeler, tüm sektörlerde
olduğu gibi turizm sektöründe de yaşanan değişimler sonucunda alternatif turizm
rotalarını ortaya çıkarmaktadır. Özellikle sağlık, kozmetik amaçların yanı sıra
kültürü de içerisinde barındırmasından dolayı “zeytinyağı turizmi” turların
vazgeçilmez öğesi olmaktadır. Zeytin ve zeytinyağının gıda maddesinden çok
daha fazla anlamlar içermesi ve çok yönlü özelliklere sahip olması sebebiyle onu
kültürel miras unsuru haline getirmektedir. Bölgelerin sahip oldukları bu
gastronomik ürünler, destinasyonlar açısından birer turistik çekim unsuru haline
dönüşmektedir. Zeytin ağaçlarının yetiştiği alanlarda görülen bu alternatif turizm
çeşidi zeytinyağı turizmi olarak ifade edilmektedir. Bu çalışmanın amacı,
Balıkesir ili Edremit Körfezi tescilli ürünlerinin varlığı, zengin zeytin çeşitliliği
ve kaliteli zeytinyağı üretim potansiyeli ile bölgede doğal bir miras olan
zeytinyağı turizminin yapılabileceğini ve kültürel bir zeytinyağı rotası
oluşturulabileceğini hedeflemektedir. Çalışmada Dünyadaki ve Türkiye’deki
zeytinyağı rotaları detaylı olarak incelenmiş olup, Edremit Körfezi, zeytinyağı
rotası oluşturabilmek için teorik altyapı sağlanmış ve öneriler sunulmuştur.
Çalışma, bu alanda yapılacak yeni çalışmalara yol gösterici ve alana katkı
sağlama niteliğindedir. Recently, globalization and technological developments have revealed
alternative tourism routes as a result of changes in the tourism sector, as in all
sectors. "Olive oil tourism" is an indispensable element of tours, especially
because it includes culture as well as health and cosmetic purposes. Olives and
olive oil have more meaning than just foodstuffs and have versatile properties,
making them an element of cultural heritage. These gastronomic products of the regions turn into touristic attractions for destinations.This alternative type of
tourism, seen in areas where olive trees grow, is referred to as olive oil tourism.
The aim of this study is to show that olive oil tourism, which is a natural heritage
in the region, can be carried out and a cultural olive oil route can be created in
the region, with the presence of registered products in Edremit Bay in Balıkesir
province, rich olive diversity and quality olive oil production potential.In this
study, olive oil routes in the world have been examined in detail, and theoretical
background has been provided and suggestions have been presented to create an
olive oil route in Edremit Bay. The study serves as a guide for new studies in this
field and contributes to the field.