dc.contributor.author | Aşkun, Tülin | |
dc.contributor.author | Başer, Hüsnü Can | |
dc.contributor.author | Tümen, Gülendam | |
dc.contributor.author | Kürkcüoğlu, Mine | |
dc.date.accessioned | 2019-12-06T09:55:12Z | |
dc.date.available | 2019-12-06T09:55:12Z | |
dc.date.issued | 2010 | en_US |
dc.identifier.issn | 1300-0152 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.3906/biy-0809-2 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/10174 | |
dc.description | Aşkun, Tülin (Balikesir Author) | en_US |
dc.description.abstract | The compositions of the essential oils of 5 Turkish Salvia species, namely Salvia aucheri Bentham var. aucheri (endemic for Turkey), Salvia aramiensis Rech. fil., Salvia fruticosa Mill., Salvia tomentosa Mill., and Salvia verticillata L. subsp. amasiaca (Freyn & Bornm.) Bornm., were studied.
Water distilled essential oils from the aerial parts of Salvia species from Turkey were analysed by GC and GC/MS. Salvia aucheri var. aucheri, Salvia aramiensis, and Salvia fruticosa oils have the same main constituent: 1,8-cineole (39.2%, 55.6%, and 52.8% respectively). a-Pinene (25.1%), camphor (14.9%), and borneol (13.2%) were identified as the major components of Salvia tomentosa. The main constituents, beta-pinene (21.4%) and 1,8-cineole (16.1%), were also the major constituents in the oil of Salvia verticillata subsp. amasiaca.
S. verticillata subsp. amasiaca, S. aucheri subsp. Aucheri, and S. tomentosa showed activity (MIC 196 mu g/mL), while S. aramiensis and S. fruticosa did not. This is the first study of the antimycobacterial activity of these 5 plants. | en_US |
dc.description.abstract | Türkiyede yetişen 5 Salvia türünün; Salvia aucheri Bentham var. aucheri (Türkiye için endemik), Salvia aramiensis
Rech. fil., Salvia fruticosa Mill., Salvia tomentosa Mill. ve Salvia verticillata L. subsp. amasiaca (Freyn & Bornm.)
Bornm.’nın uçucu yağ kompozisyonu çalışıldı.
Salvia türlerinin topraküstü kısımlarından elde edilen uçucu yağların GC ve GC/MS ile analizleri yapıldı. Salvia aucheri
var. aucheri, Salvia aramiensis ve Salvia fruticosa yağları ana bileşik olarak 1,8-sineol (sırası ile % 39,2, % 55,6, % 52,8)
içermektedir. Salvia tomentosa uçucu yağının ana bileşenleri α-pinene (% 25,1), kafur (% 14,9) ve borneol (% 13,2) olarak
bulunmuştur. Salvia verticillata subsp. amasiaca’nın başlıca bileşenleri β-pinene (% 21,4) ve 1,8-sineol (% 16,1)’dür.
S. verticillata subsp. amasiaca, S. aucheri subsp. aucheri ve S. tomentosa antimikobakteriyel aktivite gösterirken (MIC
196 μg/mL) S. aramiensis ve S. fruticosa aktivite göstermedi. Beş Salvia türüne ait antimikobakteriyel aktivite çalışması
burada ilk defa verilmektedir. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.publisher | Tubitak Scientific & Technical Research Council Turkey | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.3906/biy-0809-2 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Antimycobacterial Activity | en_US |
dc.subject | Fungi | en_US |
dc.subject | Salvia | en_US |
dc.subject | Essential Oil | en_US |
dc.subject | Antimikobakteriyel Aktivite | en_US |
dc.subject | Uçucu Yağ | en_US |
dc.title | Characterization of essential oils of some salvia species and their antimycobacterial activities | en_US |
dc.title.alternative | Bazı salvia türlerinin uçucu yağlarının karakterizasyonu ve antimikobakteriyel aktivitesi | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Turkish Journal of Biology | en_US |
dc.contributor.department | Fen Edebiyat Fakültesi | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0002-2700-1965 | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0003-2710-0231 | en_US |
dc.identifier.volume | 34 | en_US |
dc.identifier.issue | 1 | en_US |
dc.identifier.startpage | 89 | en_US |
dc.identifier.endpage | 95 | en_US |
dc.relation.tubitak | info:eu-repo/grantAgreement/TUBITAK/104T336 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |