Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorAşkun, Tülin
dc.contributor.authorBaşer, Hüsnü Can
dc.contributor.authorTümen, Gülendam
dc.contributor.authorKürkcüoğlu, Mine
dc.date.accessioned2019-12-06T09:55:12Z
dc.date.available2019-12-06T09:55:12Z
dc.date.issued2010en_US
dc.identifier.issn1300-0152
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.3906/biy-0809-2
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/10174
dc.descriptionAşkun, Tülin (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractThe compositions of the essential oils of 5 Turkish Salvia species, namely Salvia aucheri Bentham var. aucheri (endemic for Turkey), Salvia aramiensis Rech. fil., Salvia fruticosa Mill., Salvia tomentosa Mill., and Salvia verticillata L. subsp. amasiaca (Freyn & Bornm.) Bornm., were studied. Water distilled essential oils from the aerial parts of Salvia species from Turkey were analysed by GC and GC/MS. Salvia aucheri var. aucheri, Salvia aramiensis, and Salvia fruticosa oils have the same main constituent: 1,8-cineole (39.2%, 55.6%, and 52.8% respectively). a-Pinene (25.1%), camphor (14.9%), and borneol (13.2%) were identified as the major components of Salvia tomentosa. The main constituents, beta-pinene (21.4%) and 1,8-cineole (16.1%), were also the major constituents in the oil of Salvia verticillata subsp. amasiaca. S. verticillata subsp. amasiaca, S. aucheri subsp. Aucheri, and S. tomentosa showed activity (MIC 196 mu g/mL), while S. aramiensis and S. fruticosa did not. This is the first study of the antimycobacterial activity of these 5 plants.en_US
dc.description.abstractTürkiyede yetişen 5 Salvia türünün; Salvia aucheri Bentham var. aucheri (Türkiye için endemik), Salvia aramiensis Rech. fil., Salvia fruticosa Mill., Salvia tomentosa Mill. ve Salvia verticillata L. subsp. amasiaca (Freyn & Bornm.) Bornm.’nın uçucu yağ kompozisyonu çalışıldı. Salvia türlerinin topraküstü kısımlarından elde edilen uçucu yağların GC ve GC/MS ile analizleri yapıldı. Salvia aucheri var. aucheri, Salvia aramiensis ve Salvia fruticosa yağları ana bileşik olarak 1,8-sineol (sırası ile % 39,2, % 55,6, % 52,8) içermektedir. Salvia tomentosa uçucu yağının ana bileşenleri α-pinene (% 25,1), kafur (% 14,9) ve borneol (% 13,2) olarak bulunmuştur. Salvia verticillata subsp. amasiaca’nın başlıca bileşenleri β-pinene (% 21,4) ve 1,8-sineol (% 16,1)’dür. S. verticillata subsp. amasiaca, S. aucheri subsp. aucheri ve S. tomentosa antimikobakteriyel aktivite gösterirken (MIC 196 μg/mL) S. aramiensis ve S. fruticosa aktivite göstermedi. Beş Salvia türüne ait antimikobakteriyel aktivite çalışması burada ilk defa verilmektedir.en_US
dc.language.isoengen_US
dc.publisherTubitak Scientific & Technical Research Council Turkeyen_US
dc.relation.isversionof10.3906/biy-0809-2en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectAntimycobacterial Activityen_US
dc.subjectFungien_US
dc.subjectSalviaen_US
dc.subjectEssential Oilen_US
dc.subjectAntimikobakteriyel Aktiviteen_US
dc.subjectUçucu Yağen_US
dc.titleCharacterization of essential oils of some salvia species and their antimycobacterial activitiesen_US
dc.title.alternativeBazı salvia türlerinin uçucu yağlarının karakterizasyonu ve antimikobakteriyel aktivitesien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalTurkish Journal of Biologyen_US
dc.contributor.departmentFen Edebiyat Fakültesien_US
dc.contributor.authorID0000-0002-2700-1965en_US
dc.contributor.authorID0000-0003-2710-0231en_US
dc.identifier.volume34en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage89en_US
dc.identifier.endpage95en_US
dc.relation.tubitakinfo:eu-repo/grantAgreement/TUBITAK/104T336en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster