Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorArslan, Oktay
dc.contributor.authorHasdağlı, Tunahan Ferhat
dc.date.accessioned2021-01-08T09:36:59Z
dc.date.available2021-01-08T09:36:59Z
dc.date.issued2020en_US
dc.date.submitted2020
dc.identifier.citationHasdağlı, Tunahan Ferhat. Pektinaz enziminin hidrofobik etkileşim kromatografisi ile saflaştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/11011
dc.descriptionBalıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractPektinazlar, bitkisel hücrelerde bulunan ve bitki dokularının bütünlüğünün korunmasında sorumlu olan pektinlerin hidrolizini katalizleyen heterojen bir enzim ailesidir. Pektinazlar, meyve sularının berraklaşıtırlması, yağ ekstraksiyonu iyileştirilmesi ve tekstil endüstrisi gibi birçok proseste sıklıkla kullanılmaktadır. Pektinazlar, Bacillus sp, Aspergillus indicus, Aspergillus iluvus, Aspergillus niveus, Pencilium sp., Penicilium chrysogenum, Aspergillus sojae, Byssochlamys fulva, Neurosporacrssa, Fusairum Oxysporum, Bacillus subtilis gibi birçok mikroorganizmadan saflaştırılmıştır. Bu çalışmada ise Aspergillus niger'den pektin liyaz enzimi saflaştırılmıştır. Saflaştırma işlemi ilk olarak amonyum sülfat çöktürmesi kullanılarak daha sonra ise hidrofobik etkileşim kromatografisi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Enzim amonyum sülfat çöktürmesi kullanılarak 6,05 kat, hidrofobik etkileşim kromatografisi kullanılarak ise 11,75 kat saflaştırma elde edilmiştir. Enzimim optimum pektin miktarının belirlenmesi için 0,9, 1,2, 1,5,1,9 gram pektin içeriklerine sahip farklı sıvı besiyerleri hazırlanmış ve bu inceleme sonucundan optimum pektin miktarının 1.2 gram pektin'de olduğu tespit edilmiştir. Optimum pektin miktarı belirlendikten sonra her 24 saat'te bir aktivite tayinleri yapıldı ve 72 saat süre sonunda maksimum aktivite gözlemlendi.en_US
dc.description.abstractPectinases are a heterogeneous family of enzymes that catalyze the hydrolysis of pectins which are found in plant cells and responsible for maintaining the integrity of plant tissues. Pectinases are frequently used in many processes such as clarifying fruit juices, improving oil extraction and textile industry. Pectinases are purified from many microbial sources such as Bacillus sp, Aspergillus indicus, Aspergillus iluvus, Aspergillus niveus, Pencilium sp., Penicilium chrysogenum, Aspergillus sojae, Byssochlamys fulva, Neurosporacrssa, Fusairum Oxysporum, Bacillus subtilis. In this study, pectin lyase enzyme was purified from Aspergillus niger. The purification process was first carried out by ammonium sulfate precipitation and then following by hydrophobic intertaction chromatography. 6,05-fold purification was obtained using ammonium sulfate precipitation and 11,75-fold purification using hydrophobic interaction chromatography. In order to determine the enzyme optimum pectin amount, different liquid media with pectin contents of 0,9, 1,2, 1,5, 1,9 grams were prepared and it was determined that the optimum pectin amount was in 1,2 gram from this examination. After determining the optimum amount of pectin, activity was determined every 24 hours and maximum activity was observed at the end of 72 hours.en_US
dc.description.sponsorshipBu tez çalışması Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından 2019/023 nolu proje ile desteklenmiştir.
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectPektin Liyazen_US
dc.subjectAspergillus Nigeren_US
dc.subjectSaflaştırmaen_US
dc.subjectHidrofobik Etkileşim Kromatografisien_US
dc.subjectPectin Iyaseen_US
dc.subjectPurificationen_US
dc.subjectHydrophobic Interaction Chromatographyen_US
dc.titlePektinaz enziminin hidrofobik etkileşim kromatografisi ile saflaştırılmasıen_US
dc.title.alternativePurification of pectinase enzyme by hydrophobic interaction chromatographyen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster