dc.contributor.author | Mutlu, Seda İflazoglu | |
dc.contributor.author | Baykalır, Yasin | |
dc.contributor.author | Azman, Mehmet Ali | |
dc.contributor.author | Şimşek, Ülkü Gülcihan | |
dc.contributor.author | Özçelik, Mehtap | |
dc.contributor.author | Bayraktar, Oğuz | |
dc.contributor.author | Çiftçi, Mehmet | |
dc.contributor.author | Erişir, Zeki | |
dc.date.accessioned | 2022-06-22T11:16:03Z | |
dc.date.available | 2022-06-22T11:16:03Z | |
dc.date.issued | 2021 | en_US |
dc.identifier.issn | 1300-0861 - 1308-2817 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.33988/auvfd.717013 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/12351 | |
dc.description | Azman, Mehmet Ali (Balikesir Author) | en_US |
dc.description.abstract | This study was conducted to determine the effects of dietary supplementation of olive leaf extract (OLE), eggshell
with the membrane (ESM), and the ESM that absorbed the OLE (OLE+ESM) on the performance, egg quality, biochemical, and bone
parameters in laying Japanese quail. A total of 112 quail, being 45-day-old, were divided into 4 groups with 4 replicates. The quail
were fed with four diets: i) basal diet ii) basal diet supplemented with 400 ppm OLE iii) basal diet supplemented with 2% ESM, and
iv) basal diet supplemented with 2% ESM that absorbed with 400 ppm OLE. Egg weight was observed to be higher in the OLE group
(P<0.05). Total feed intake increased in ESM and OLE+ESM groups (P<0.05). Egg production and feed conversion ratio were found
to be better in control and OLE+ESM groups (P<0.01). Shape index was higher in OLE, ESM and OLE+ESM groups (P<0.05).
Percentages of albumen and shell were significantly lower in ESM group (P<0.01). Percentage of yolk, shell thickness, shell ash, and
yolk color were not affected by the supplementation of ESM and OLE groups (P>0.05). There was no statistical difference in tibia
bone parameters (P>0.05). The lowest concentration of serum lactate dehydrogenase (LDH) was observed in control group (P<0.01).
Serum uric acid level decreased in ESM group (P<0.01). OLE supplementation had limited impacts on quail nutrition. Consequently,
while the individual usage of OLE and ESM did not show remarkable effects, the mixture of OLE and ESM has been found to positively
affect the egg quality and performance parameters. | en_US |
dc.description.abstract | Bu çalışma, yumurtacı Japon bıldırcınlarında zeytin yaprağı özütü (OLE), zarlı yumurta kabuğu (ESM), zarlı yumurta
kabuğuna emdirilmiş zeytin yaprağı özütü (OLE+ESM) ilavesinin performans, yumurta kalitesi, kan ve kemik parametreleri üzerine
etkilerini belirlemek için yapılmıştır. Toplam olarak 112 adet 45 günlük yumurtacı bıldırcın, 4 tekerrürlü 4 gruba ayrılmıştır.
Bıldırcınlar; i) bazal diyet ii) bazal diyete 400 ppm OLE ilavesi iii) bazal diyete %2 zarlı yumurta kabuğu ilavesi iv) bazal diyete 400
ppm OLE+%2 ESM ilavesi şeklinde 4 diyetle beslenmiştir. Yumurta ağırlığının OLE grubunda daha yüksek olduğu gözlenmiştir
(P<0,05). Toplam yem tüketimi ESM ve OLE+ESM gruplarında artmıştır (P<0,05). Yumurta üretimi ve yem dönüşüm oranı, kontrol
ve OLE+ESM gruplarında daha iyi bulunmuştur (P<0,01). Şekil indeksi OLE, ESM ve OLE+ESM gruplarında daha yüksek
bulunmuştur (P<0,05). Ak ve kabuk oranı, ESM grubunda anlamlı olarak düşük tespit edilmiştir (P<0,01). ESM ve OLE ilavesi sarı
oranı, kabuk kalınlığı, kabuk külü ve sarı rengini etkilememiştir (P>0,05). Tibia kemik parametrelerinde istatistiksel fark bulunmamıştır
(P>0.05). En düşük serum laktat dehidrojenaz konsantrasyonu (LDH) kontrol grubunda gözlenmiştir (P<0,01). Serum ürik asit düzeyi
ESM grubunda azalmıştır (P<0,01). OLE ilavesinin bıldırcın beslenmesi üzerinde sınırlı etkileri olmuştur. Sonuç olarak, OLE ve
ESM'nin ayrı ayrı kullanımları önemli etkiler göstermezken, OLE ve ESM karışımının yumurta kalitesini ve performans
parametrelerini olumlu yönde etkilediği görülmüştür. | en_US |
dc.language.iso | eng | en_US |
dc.publisher | Ankara University Press | en_US |
dc.relation.isversionof | 10.33988/auvfd.717013 | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Biochemical Parameters | en_US |
dc.subject | Eggshell With Membrane | en_US |
dc.subject | Olive Leaf Extract | en_US |
dc.subject | Performance | en_US |
dc.subject | Quail | en_US |
dc.subject | Bıldırcın | en_US |
dc.subject | Biyokimyasal Parametreler | en_US |
dc.subject | Performans | en_US |
dc.subject | Zarlı Yumurta Kabuğu | en_US |
dc.subject | Zeytin Yaprağı Özütü | en_US |
dc.title | The effects of dietary supplementation of olive leaf extract and eggshell with membrane on performance, egg quality, blood biochemical, and bone parameters in laying Japanese quail | en_US |
dc.title.alternative | Yumurtacı Japon bıldırcınlarında diyete ilave edilen zeytin yaprağı özütü ve zarlı yumurta kabuğunun performans, yumurta kalitesi, kan biyokimyasal ve kemik parametreleri üzerine etkileri | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.relation.journal | Ankara Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi | en_US |
dc.contributor.department | Veteriner Fakültesi | en_US |
dc.contributor.authorID | 0000-0003-0420-023X | en_US |
dc.identifier.volume | 68 | en_US |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 251 | en_US |
dc.identifier.endpage | 258 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Uluslararası Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |