Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorKuvat, Özlem
dc.contributor.authorSapayeva, Rahima
dc.date.accessioned2023-10-09T10:46:49Z
dc.date.available2023-10-09T10:46:49Z
dc.date.issued2023en_US
dc.date.submitted2023
dc.identifier.citationSapayeva, Rahima. Sebze ve meyve kurutma işletmesinde kurutma parametrelerin belirlenmesi: Bir işletme uygulaması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2023.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/13481
dc.descriptionBalıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractİnsanların temel ihtiyaçlarından biri olan gıdaların, sağlıklı ve uzun ömürlü olması önemlidir. En eski çağlardan bu zamana kadar sebze ve meyvelerin uzun ömürlü saklayabilmek için her ne kadar hijyenik ve homojen olmasa da ürünleri güneşte kurutma yöntemi ile kurutmuşlardır. Eski çağlarda daha çok güneşte kurutma yöntemi kullanılmış olsa da zamanla teknolojinin gelişmesi ile birlikte daha fazla verimli, daha az maliyetli, hijyenik, homojen ve yüksek kaliteli kurutulmuş gıdaları üretebilmek için çeşitli kurutma yöntemler geliştirilmiştir. Bu araştırma çalışmasında Balıkesir ilinin Sındırgı İlçesinde bulunun BALKURU sebze ve meyve kurutma işletmesinde jeotermal enerji ile çileklerin kurutulması esnasında oluşan nem oranı, renk, tat vb. gibi duyusal değerler gözlemlenmiş ve kurutulmuş çileklerin üretim parametreleri belirlenmiştir. Parametreleri belirlenen çilek ürünlerine etki eden kontrol edilebilen faktörler ortaya konulmuştur. Bu faktörlerin maksimum, minimum ve orta değerleri işletmeden alınan bilgilere göre belirlenmiş ve Yanıt Yüzey Yönteminin, Box-Behnken deney tasarımına göre deney çalışması yapılmıştır.en_US
dc.description.abstractOne of the fundamental needs of people is that food should be healthy and long-lasting. Since ancient times, vegetables and fruits have been dried in the sun, even though they are not hygienic and homogeneous. Although sun drying was used more in ancient times, various drying methods have been developed with the advance ment of technology to produce more efficient, less costly, hygienic, homo geneous and high-quality dried foods.In this research study, the humidity ratio, color, taste, etc. of strawberries dried with geothermal energy in the BALKURU vegetable and fruit drying plant located in Sındırgı District of Balıkesir province were observed and the quality parameters of the dried strawberries were determined. Controllable factors affecting strawberry products, whose parameters are determined, have been revealed. The maximum, minimum and middle values of these factors were determined according to the information received from the enterprise and the experimental study was carried out according to the Box-Behnken experimental design of the Response Surface Method.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Kurutmaen_US
dc.subjectJeotermal Enerjien_US
dc.subjectYanıt Yüzey Yöntemien_US
dc.subjectBox-Behnken Tasarımıen_US
dc.subjectFood Dryingen_US
dc.subjectGeothermal Energyen_US
dc.subjectResponse Surface Methoden_US
dc.subjectBox-Behnken Designen_US
dc.titleSebze ve meyve kurutma işletmesinde kurutma parametrelerin belirlenmesi: Bir işletme uygulamasıen_US
dc.title.alternativeDetermination of drying parameters in vegetable and fruit drying plant: A business practiceen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentSosyal Bilimler Enstitüsüen_US
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster