Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorEfendioğlu, İbrahim Halil
dc.contributor.authorAkel, Gökhan
dc.contributor.authorElmasoğlu, Kamile
dc.contributor.authorAydoğdu, Dilek
dc.contributor.authorKoç, Okan
dc.date.accessioned2024-02-05T15:58:14Z
dc.date.available2024-02-05T15:58:14Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.issn2547-9733
dc.identifier.issn2651-4192
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.29023/alanyaakademik.1280289
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1210387
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/13878
dc.description.abstractBu çalışmanın amacı internetten yapılan organik gıda alışverişlerinde, tüketicilerin satın alma niyetlerinin ölçülmesidir. Çalışmada Planlı Davranış Teorisi çerçevesinde tutum, subjektif norm, algılanan davranış kontrolü, sağlık bilincinin, gıda güvenliğinin ve organik gıda etiketlemesinin satın alma niyeti üzerindeki etkileri de incelenmektedir. Araştırma verileri çevrimiçi anket aracılığıyla Türkiye’de internetten organik gıda satın alma eğilimi olan tüketicilerinden toplanmıştır. Değişkenler arasındaki muhtemel ilişkiler yapısal eşitlik modellemesi ile test edilmiştir. Analiz sonuçları göz önüne alındığında, tüketicilerin internet üzerinden organik gıda konusunda sergiledikleri tutum, subjektif norm, algıladıkları davranış kontrolü, sağlık bilinci ve gıda güvenliği endişesi satın alma niyetini anlamlı ve olumlu etkilemiştir. Ancak internet alışverişlerinde organik gıda etiketlemesinin, satın alma niyetine etki etmediği görülmüştür. Bu sonuçlara göre araştırmacılara ve internetten organik gıda satan işletmelere tavsiyelerde bulunulmuştur.en_US
dc.description.abstractThe purpose of this study was to measure consumers' purchase intentions when buying organic food online. In the study, the effects of attitude, subjective norm, perceived behavioral control, health awareness, food safety and organic food labeling on purchase intention are also examined within the scope of Planned Behavior Theory. Research data were collected through an online survey of consumers who tend to purchase organic food in Turkey. The relationships between variables were tested using structural equation modeling. Considering the results of the analysis, consumers' attitudes, subjective norms, perceived behavioral control, health awareness and food safety concerns towards purchasing organic food over the Internet, are significant and positive. However, it has been observed that organic food labeling in Internet shopping does not have an effect on purchase intention. According to the results obtained, recommendations were made to researchers and businesses selling organic food on the Internet.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofAlanya Akademik Bakışen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectOrganik Gıdaen_US
dc.subjectSatın Alma Niyetien_US
dc.subjectPlanlı Davranış Teorisien_US
dc.subjectOrganic Fooden_US
dc.subjectPurchase Intentionen_US
dc.subjectTheory of Planned Behavioren_US
dc.titleİnternet alışverişlerinde organik gıda satın alma niyetinin planlı davranış teorisi açısından incelenmesien_US
dc.title.alternativeThe examination of purchase intention for organic food in internet shopping from the perspective of the theory of planned behavioren_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Üniversitesien_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage1241en_US
dc.identifier.endpage1266en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.buozeltrdizinidealen_US]
dc.department-tempAntalya Belek Üniversitesi, Antalya, Türkiye Karabük Üniversitesi, Karabük, Türkiye Gaziantep Üniversitesi, Gaziantep, Türkiye Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Ankara, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir, Türkiyeen_US
dc.identifier.trdizinid1210387en_US
dc.identifier.doi10.29023/alanyaakademik.1280289


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster