dc.contributor.author | Mutlu, Ceren | |
dc.contributor.author | Uslu, Cihadiye Candal | |
dc.contributor.author | Erbas, Mustafa | |
dc.date.accessioned | 2024-02-05T15:58:14Z | |
dc.date.available | 2024-02-05T15:58:14Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.issn | 1300-3070 | |
dc.identifier.issn | 1309-6273 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.15237/gida.GD22126 | |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1210102 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/13880 | |
dc.description.abstract | Araştırmada farklı metotlar kullanılarak 2-keto-L-gulonik asit molekülünün esterifikasyonu ve laktonizasyonu ile ülkemizde ilk defa C vitamini üretiminin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda C vitamininin üretimi için dört metot, C vitamininin sodyum tuzunun üretimi için dört metot ve C vitamininin potasyum tuzunun üretimi için ise bir metot olmak üzere toplamda dokuz farklı metot kullanılarak denemeler yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; doğrudan C vitamini üretimi için %36.07 verim ile Metot-I’in, C vitamininin sodyum tuzu üretimi için %58.56 verim ile Metot-VIII’in ve C vitamininin potasyum tuzu üretimi için ise %28.22 verim ile Metot-IX’un kullanılabileceği değerlendirilmiştir. | en_US |
dc.description.abstract | In the study, it was aimed to produce vitamin C for the first time in our country by esterification and
lactonization of 2-keto-L-gulonic acid molecule using different methods. For this purpose,
experiments were carried out using a total of nine different methods as four methods to produce
vitamin C, four methods to produce the sodium salt of vitamin C, and one method to produce the
potassium salt of vitamin C. According to the obtained results, it was evaluated that Method-I with
a yield of 36.07% for the direct production of vitamin C, Method-VIII with a yield of 58.56% for the
production of vitamin C sodium salt, and Method-IX with a yield of 28.22% for the production of
vitamin C potassium salt could be used. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.relation.ispartof | GIDA | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | 2-keto-L-gulonik Asit | en_US |
dc.subject | C Vitamini | en_US |
dc.subject | Esterifikasyon | en_US |
dc.subject | Laktonizasyon | en_US |
dc.subject | 2-keto-L-gulonic Acid | en_US |
dc.subject | Vitamin C | en_US |
dc.subject | Esterification | en_US |
dc.subject | Lactonization | en_US |
dc.title | C vitamininin 2-keto-L-gulonik asit molekülünden üretimi için farklı metotların araştırılması | en_US |
dc.title.alternative | Investigation of different methods for production of vitamin c from 2-keto-L-gulonic acid molecule | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.contributor.department | Balıkesir Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.volume | 48 | en_US |
dc.identifier.issue | 2 | en_US |
dc.identifier.startpage | 394 | en_US |
dc.identifier.endpage | 404 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.buozel | trdizinideal | en_US] |
dc.department-temp | Balıkesir Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Balıkesir, Türkiye Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü, Kütahya, Türkiye Akdeniz Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Antalya, Türkiye | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 1210102 | en_US |
dc.identifier.doi | 10.15237/gida.GD22126 | |