dc.contributor.author | Yeşiltepe, Akgün | |
dc.contributor.author | Öztürk, Aygül | |
dc.contributor.author | Karadağ, Gülendam | |
dc.contributor.author | Dokuzcan, Deniz Aslı | |
dc.date.accessioned | 2024-02-05T15:58:17Z | |
dc.date.available | 2024-02-05T15:58:17Z | |
dc.date.issued | 2023 | |
dc.identifier.issn | 2146-9954 | |
dc.identifier.uri | https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1271138 | |
dc.identifier.uri | https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1199795 | |
dc.identifier.uri | https://hdl.handle.net/20.500.12462/13941 | |
dc.description.abstract | Bu araştırma, ziraat odasına bağlı çiftçilerin karşılaştıkları tehlike ve risklerin sağlık algısına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı tipte olan araştırmanın örneklemini Güneydoğu Anadolu bölgesinde bir ilin ziraat odasına bağlı 366 çiftçi oluşturmuştur. Veriler tanımlayıcı form ve sağlık algısı ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Student t testi, One Way ANOVA, Pearson korelasyon, çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Post-hoc testlerden Bonferroni ve Tamhane analizi yapılmıştır. Sağlık Algısı ölçeğinin ortalaması 49.68±7.14’dir. Çiftçilerin; yaşı, eğitim durumu, sosyal güvencesi, yaşanılan yer, aile tipi, sağlığı düşünme durumu, ilaç kullanımı ile sağlık algısı ölçeği arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05). Sosyo-demografik değişkenler, çiftçilerin sağlık algısından elde ettiği puanlarında meydana gelen değişikliğin %34’ünü açıklamaktadır (R²=0.343). Ayrıca; 10 kg üstü ağırlık taşıma ve kaldırma, tarımsal ilaç ve toza maruziyet, çalışırken dikkat kaybı, kişisel koruyucu donanım kullanımı, iş sağlığı güvenliği eğitimi alma ve iş kazası geçirme göre sağlık algıları farklılaşmaktadır (p<0.05). Çiftçilerin, sağlık algısı düzeyi orta düzeydedir. Çiftçilerin sağlık algılarını artırmak için toplumsal temelli farkındalık çalışmaları yapılmalıdır. | en_US |
dc.description.abstract | This research was conducted to examine the
effects of the dangers and risks the farmers affiliated
to the Chamber of Agriculture face on the perception
of health. The sample of the descriptive study
consisted of 366 farmers affiliated with a province's
chamber of agriculture in the Southeast Anatolia
region. Data were collected using a descriptive form
and a health perception scale. Student's t test, One
Way ANOVA, Pearson correlation, multiple linear
regression analysis were used to evaluate the data.
Bonferroni and Tamhane’se analysis of post-hoc tests
was performed. The mean of the Health Perception
scale was 49.68±7.14. Farmers; A statistically
significant difference was found between age,
education level, social security, place of residence,
family type, thinking about health, drug use and health
perception scale (p<0.05). Socio-demographic
variables explain 34% of the change in farmers' health
perception scores (R²=0.343). Moreover; Health
perceptions differ according to carrying and lifting
weights over 10 kg, exposure to pesticides and dust,
loss of attention while working, use of personal
protective equipment, taking occupational health
safety training and having a work accident (p<0.05).
Farmers have a moderate level of perception of health.
Community-based awareness studies should be carried
out to increase farmers' health perceptions. | en_US |
dc.language.iso | tur | en_US |
dc.relation.ispartof | Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi | en_US |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | en_US |
dc.subject | Çiftçi | en_US |
dc.subject | Risk | en_US |
dc.subject | Sağlık Algısı | en_US |
dc.subject | Tarım | en_US |
dc.subject | Tehlike | en_US |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.subject | Danger | en_US |
dc.subject | Farmer | en_US |
dc.subject | Health Perception | en_US |
dc.title | Ziraat odasına bağlı çiftçilerin karşılaştıkları tehlike ve risklerin sağlık algısına etkisi | en_US |
dc.title.alternative | The effect of hazards and risks encountered by farmers affiliated to the chamber of agriculture on health perception | en_US |
dc.type | article | en_US |
dc.contributor.department | Balıkesir Üniversitesi | en_US |
dc.identifier.volume | 12 | en_US |
dc.identifier.issue | 3 | en_US |
dc.identifier.startpage | 1230 | en_US |
dc.identifier.endpage | 1240 | en_US |
dc.relation.publicationcategory | Makale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanı | en_US |
dc.buozel | trdizinideal | en_US] |
dc.department-temp | Munzur Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ebelik, Halk Sağlığı Hemşireliği, Tunceli, Türkiye Adıyaman Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü, Halk Sağlığı, Adıyaman, Türkiye Dokuz Eylül Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Hemşirelik, Halk Sağlığı Hemşireliği, İzmir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Hemşirelik, Halk Sağlığı Hemşireliği, Balıkesir, Türkiye | en_US |
dc.identifier.trdizinid | 1199795 | en_US |
dc.identifier.doi | 10.37989/gumussagbil.1271138 | |