Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorYeşiltepe, Akgün
dc.contributor.authorÖztürk, Aygül
dc.contributor.authorKaradağ, Gülendam
dc.contributor.authorDokuzcan, Deniz Aslı
dc.date.accessioned2024-02-05T15:58:17Z
dc.date.available2024-02-05T15:58:17Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.issn2146-9954
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.37989/gumussagbil.1271138
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1199795
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/13941
dc.description.abstractBu araştırma, ziraat odasına bağlı çiftçilerin karşılaştıkları tehlike ve risklerin sağlık algısına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı tipte olan araştırmanın örneklemini Güneydoğu Anadolu bölgesinde bir ilin ziraat odasına bağlı 366 çiftçi oluşturmuştur. Veriler tanımlayıcı form ve sağlık algısı ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Student t testi, One Way ANOVA, Pearson korelasyon, çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Post-hoc testlerden Bonferroni ve Tamhane analizi yapılmıştır. Sağlık Algısı ölçeğinin ortalaması 49.68±7.14’dir. Çiftçilerin; yaşı, eğitim durumu, sosyal güvencesi, yaşanılan yer, aile tipi, sağlığı düşünme durumu, ilaç kullanımı ile sağlık algısı ölçeği arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.05). Sosyo-demografik değişkenler, çiftçilerin sağlık algısından elde ettiği puanlarında meydana gelen değişikliğin %34’ünü açıklamaktadır (R²=0.343). Ayrıca; 10 kg üstü ağırlık taşıma ve kaldırma, tarımsal ilaç ve toza maruziyet, çalışırken dikkat kaybı, kişisel koruyucu donanım kullanımı, iş sağlığı güvenliği eğitimi alma ve iş kazası geçirme göre sağlık algıları farklılaşmaktadır (p<0.05). Çiftçilerin, sağlık algısı düzeyi orta düzeydedir. Çiftçilerin sağlık algılarını artırmak için toplumsal temelli farkındalık çalışmaları yapılmalıdır.en_US
dc.description.abstractThis research was conducted to examine the effects of the dangers and risks the farmers affiliated to the Chamber of Agriculture face on the perception of health. The sample of the descriptive study consisted of 366 farmers affiliated with a province's chamber of agriculture in the Southeast Anatolia region. Data were collected using a descriptive form and a health perception scale. Student's t test, One Way ANOVA, Pearson correlation, multiple linear regression analysis were used to evaluate the data. Bonferroni and Tamhane’se analysis of post-hoc tests was performed. The mean of the Health Perception scale was 49.68±7.14. Farmers; A statistically significant difference was found between age, education level, social security, place of residence, family type, thinking about health, drug use and health perception scale (p<0.05). Socio-demographic variables explain 34% of the change in farmers' health perception scores (R²=0.343). Moreover; Health perceptions differ according to carrying and lifting weights over 10 kg, exposure to pesticides and dust, loss of attention while working, use of personal protective equipment, taking occupational health safety training and having a work accident (p<0.05). Farmers have a moderate level of perception of health. Community-based awareness studies should be carried out to increase farmers' health perceptions.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofGümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisien_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectÇiftçien_US
dc.subjectRisken_US
dc.subjectSağlık Algısıen_US
dc.subjectTarımen_US
dc.subjectTehlikeen_US
dc.subjectAgricultureen_US
dc.subjectDangeren_US
dc.subjectFarmeren_US
dc.subjectHealth Perceptionen_US
dc.titleZiraat odasına bağlı çiftçilerin karşılaştıkları tehlike ve risklerin sağlık algısına etkisien_US
dc.title.alternativeThe effect of hazards and risks encountered by farmers affiliated to the chamber of agriculture on health perceptionen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Üniversitesien_US
dc.identifier.volume12en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage1230en_US
dc.identifier.endpage1240en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.buozeltrdizinidealen_US]
dc.department-tempMunzur Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ebelik, Halk Sağlığı Hemşireliği, Tunceli, Türkiye Adıyaman Üniversitesi, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Tıbbi Hizmetler ve Teknikler Bölümü, Halk Sağlığı, Adıyaman, Türkiye Dokuz Eylül Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Hemşirelik, Halk Sağlığı Hemşireliği, İzmir, Türkiye Balıkesir Üniversitesi, Hemşirelik Fakültesi, Hemşirelik, Halk Sağlığı Hemşireliği, Balıkesir, Türkiyeen_US
dc.identifier.trdizinid1199795en_US
dc.identifier.doi10.37989/gumussagbil.1271138


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster