Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorGirgin, Göksel Kemal
dc.contributor.authorSökmen, Seda
dc.contributor.authorSökmen, Cevdet
dc.date.accessioned2024-02-05T15:58:56Z
dc.date.available2024-02-05T15:58:56Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.issn2147-8775
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.21325/jotags.2022.1103
dc.identifier.urihttps://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1132636
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/14301
dc.description.abstractGastronomi deneyimi, yemek tüketimini kapsayan ancak bununla sınırlı olmayan duyusal, duygusal, zihinsel ve sosyal boyutlarıyla kapsamlı bir olgudur. Buna rağmen mevcut çalışmaların büyük bir çoğunluğu, yemek deneyimini sayılabilir nesnelere, öğelere ve birtakım özelliklere indirgemektedir. Gastronomi deneyimi temel olarak turistlerin seyahatleri esnasında gastronomik ürünlerle ve faaliyetlerle bağlantılı deneyimlerini ifade etmektedir. Gastronomi alanyazınında, gastronomik deneyimlerin ortak yaratımını ve ortak tasarımını analiz eden çalışmaların sayısı oldukça azdır. Bu çalışmayla alanyazındaki bu boşluğa dikkat çekmek, yerel gastronomik ürünlerin ve gastronomi deneyimlerinin paket turlarda nasıl kullanıldığını ve ne kadar yer tuttuğunu tespit etmek amaçlanmıştır. Bu amaçla veri toplama tekniklerinden doküman incelemesine başvurulmuştur. Tur şirketlerine ait web sitelerinden elde edilen toplam 368 tur programının analizinde ise içerik analizi kullanılmıştır. Bulgulara göre gastronomik içerikli turlara TUI UK’de, Thomas Cook’tan daha fazla ağırlık verilmektedir ve turlarda en çok turistlerin aktif katılımını gerektiren aktivitelere, en az özel etkinliklere yer verilmektedir. Buna karşın turistlerin daha pasif olarak yer aldığı bina/yapı, arazi ziyaretleri tur programlarında daha baskın şekilde yer almaktadır.en_US
dc.description.abstractThe gastronomic experience is a comprehensive phenomenon with sensory, emotional, mental and social dimensions that includes, but is not limited to, food consumption. Gastronomy experience basically refers to the experiences of tourists related to gastronomic products and activities during their travels. In the gastronomy literature, the number of studies that analyse the co-creation and co-design of gastronomic experiences is very few. With this study, it is aimed to draw attention to this gap, to determine how local gastronomic products and gastronomic experiences are used in package tours and how much space they occupy. For this purpose, document analysis, one of the data collection techniques, was used. Content analysis was used in the analysis of a total of 368 tour programs obtained from the websites of tour companies. According to the findings, tours with gastronomic content are given more weight in TUI UK than Thomas Cook and the activities that require the active participation of tourists the most and the least special events are included in the tours. On the other hand, building/structure and site visits, in which the tourists are more passive, took a more dominant place in the tour programs.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.relation.ispartofJournal of Tourism and Gastronomy Studiesen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGastronomik Ürünen_US
dc.subjectGastronomi Deneyimien_US
dc.subjectOrtak Deneyim Yaratımıen_US
dc.subjectTur Operatörüen_US
dc.subjectGastronomic Producten_US
dc.subjectGastronomy Experienceen_US
dc.subjectCo-Creation Experienceen_US
dc.subjectTour Operatoren_US
dc.titleUluslararası turlarda gastronomik ürünler ve gastronomi deneyimi: TUI ve Thomas Cook örneklerinde ortak deneyim yaratımıen_US
dc.title.alternativeGastronomic products and gastronomy experience in the international tours: Co-creation experience in TUI and Thomas Cook examplesen_US
dc.typearticleen_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Üniversitesien_US
dc.identifier.volume10en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage2515en_US
dc.identifier.endpage2534en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US
dc.buozeltrdizinidealen_US]
dc.department-tempBalıkesir Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, Balıkesir, Türkiye Anadolu Üniversitesi, Turizm Fakültesi, Turizm İşletmeciliği Bölümü, Eskişehir, Türkiye Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Söğüt Meslek Yüksekokulu, Otelcilik, Restoran ve İkram Hizmetleri Bölümü, Bilecik, Türkiyeen_US
dc.identifier.trdizinid1132636en_US
dc.identifier.doi10.21325/jotags.2022.1103


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster