Lezzetin nostaljisi: Yiyecek ve bellek ilişkisi üzerine
Özet
Lezzet-yiyecek-bellek arasındaki mevcut ilişki salt kişisel değil toplumsal yönden de
araştırmaya değer bir konudur. Bu çalışmada; lezzet algısı, bu algının kaydedildiği bellek
çeşitleri ve gastronostalji kavramı farklı bilim dallarına ait yaklaşımlar sentezlenerek
incelenmekte, gastronomi literatürüne farklı bir perspektiften bakılarak katkı sağlanması
hedeflenmektedir. Lezzet, yiyecek, bellek ilişkisinin nostalji ve gastronomi bağlamında
incelendiği bu çalışmada; geçmişe dair hafızada yer eden lezzetlerin bellekte nasıl
kodlandığı, ne şekilde hatırlandığı yerli ve yabancı literatürdeki bilgiler ışığında
tartışılmaktadır. Literatürdeki çalışmalara ilaveten, konunun özellikle nörolojik bağlamda
daha iyi anlaşılabilmesi açısından, nöroloji alanında, konuyla ilgili çok sayıda çalışması
bulunan bazı akademisyenlerin fikirlerine başvurulmuş ve kişisel görüşlerine metin içinde
yer verilmiştir. Elde edilen sonuçlar, bireye ait kişisel yemek hatıralarının episodik bellekte
kodlandığını göstermektedir. Dolayısıyla gastronostalji kavramını uyandıran/hatırlatan
bellek çeşidi episodik bellek olmaktadır. The existing relationship between taste-food-memory is a topic worth examining not only
for a personal aspect but also for a social aspect. This study examines the perception of
taste, the types of memories in which this perception is registered, and the gastronostalgia
concept by means of the synthesis of approaches from various scientific fields, and that it
intends to make a contribution by looking with a different perspective on the literature of
gastronomy. In addition to the studies in the literature, in order to better understand the
subject, especially in the neurological context, the opinions of some academics have
consulted a large number of studies in the field of neurology were consulted and their
personal opinions were included in the text. The results show that the individual's personal
meal memories are encoded in episodic memory.