Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAzaz, Ayşe Dilek
dc.contributor.authorEsen, Gülden
dc.date.accessioned2016-01-19T13:38:00Z
dc.date.available2016-01-19T13:38:00Z
dc.date.issued2005
dc.date.submitted2005en
dc.identifier.citationEsen, Gülden. Origanum vulgare subsp. hirtum ietswaart'un doğal ve kültür formlarından elde edilen uçucu yağlarının kimyasal bileşimleri ve antimikrobiyal aktivite özellikleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/1503
dc.descriptionBalıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractLamiaceae familyası Türkiye'de 45 cins, 546 tür (730 takson) ile temsil edilmektedir. Origanum cinsi ise Türkiye'de 24 tür ile temsil edilmekte olup endemizm oram % 63 'tür. Origanum vulgare subsp. hirtum Ietswaart alttürüne ait örnekler Marmara bölgesinde farklı lokalitelerden toplanmış ve Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü' nde kültüre alınmıştır. Örneklerin uçucu yağlan hidrodistilasyonla elde edilerek GC ve GC/MS ile kimyasal bileşimleri belirlenmiştir. GC/MS analiz sonuçlarına göre doğal ve kültür örneklerinin uçucu yağlarının ana bileşenleri karvakrol (% 7.5 - % 82.9 ve % 5.3 - 85,4) ve timol (% 0.3 - % 60.1 ve % 0.3 -68.0) olarak belirlenmiştir. Uçucu yağların test bakterileri, Candida albicans ve mikrofunguslar üzerinde antimikrobiyal aktivite gösterdiği, ancak test edilen ipliksi funguslardan bazıları üzerinde antifungal etki hiç görülmezken, bazı mikrofunguslar üzerindeki etkinin oldukça düşük olduğu gözlenmiştir.en_US
dc.description.abstractThe genus Origanum is represented in Turkey by 24 species, the ratio of endemism in the genus is 63 %. Origanum vulgare subsp. hirtum Ietswaart collected from different localities in Marmara region and their cultivated forms provided from Atatürk Central Horticultural Research Institute Yalova / Turkey were subjected to hydrodistillation to yield essential oils which were subsequently analysed by GC and GC/MS. The main constituents of the oils were identified and antimicrobial bioassays were applied. The analyses showed that wild and cultivated Origanum vulgare subsp. hirtum oils included carvacrol obtained from wild plants and from cultivars (82.9 -7.5 % and 85.4 - 5.3 % respectively), and included thymol from wild and from cultivars (60.1-0.3 % and 68.0 - 0.3 % respectively) as main components. The essential oils showed strong antimicrobial activity against all microorganisms tested except some microfungi.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectOriganum Vulgare Subsp. Hirtuml Lamiaceae
dc.subjectUçucu Yağ
dc.subjectGC/MS
dc.subjectAntibakteriyal Aktivite
dc.subjectAntifungal Aktivite
dc.subjectKarvakrol
dc.subjectTimol
dc.subjectEssential Oil
dc.subjectGC/MS Analysis
dc.subjectAntibacterial Activity
dc.subjectAntifungal Activity
dc.subjectCarvacrol
dc.subjectThymol
dc.titleOriganum vulgare subsp.hirtum ietswaart'un doğal ve kültür formlarından elde edilen uçucu yağlarının kimyasal bileşimleri ve antimikrobiyal aktivite özelliklerien_US
dc.title.alternativeChemical composition and in vitro antimicrobial activity of essential oils of wild and cultivated origanum vulgare subsp. hirtum ietswaarten_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster