Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorTekin, Ömer Kaan
dc.contributor.authorAycan, Burak
dc.contributor.authorYavuz, Hasan Melih
dc.contributor.authorAkkoç, Cansel Güzin Özgüden
dc.contributor.authorİlhan, Tuncay
dc.contributor.authorOgan, Mehmet Mustafa
dc.date.accessioned2024-11-29T11:35:54Z
dc.date.available2024-11-29T11:35:54Z
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.issn2667-6745
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.30782/jrvm.1409891
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/15347
dc.descriptionTekin, Ömer Kaan (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractBu çalışmada, kuzu besi yemine ilave edilen sodyum bütirat katkısının rumen gelişimi ve besi performansı üzerine etkileri araştırılmıştır. Araştırma 27’şer merinos ırkı kuzudan oluşan deney ve kontrol grubu olmak üzere toplamda iki gruptan oluşmuştur. Çalışma süresi boyunca her iki gruptaki kuzulara kaba ve konsantre yemler ad libitum olarak verilmiştir. Grupların kuzu besi yemleri içerik ve kompozisyon olarak benzer düzenlenmiş, ek olarak deney grubununkine %0,4 oranında sodyum bütirat katılmıştır. Her 2 gruptaki kuzularda da doğumda, deneme başlangıcında, 45 günlük yaşta, sütten kesim zamanında ve deney sonunda canlı ağırlık tartımları yapılmıştır. Grupların yemliklerine konan ve artan konsantre ve kaba yemler tartılmıştır. Deney sonunda, grupların sıcak karkas ağırlıkları saptanmıştır. Her iki gruptan 3’er kuzu rastgele seçilerek rumenleri alınmış, rumen papilla uzunlukları ve kalınlıkları ölçülmüştür. Bulgularda, deney grubunun toplam canlı ağırlık artışlarının kontrol grubuna göre 45. ve 105. günlerde daha yüksek olduğu görülmüştür (p<0.05). Deney grubunun ortalama sıcak karkas randımanları kontrol grubuna göre daha yüksek olmuştur (p<0.05). Kontrol grubun araştırma sonu ortalama toplam kuru madde tüketimi deney grubuna göre 4,01 kg daha fazla olmuştur. Deney grubunun 1 kg karkas maliyeti kontrol grubuna göre daha düşük olmuştur. Kontrol grubunun rumen papilla uzunlukları ve genişliklerinin deney grubuna göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Sonuç olarak, kuzu besi yemlerine katılan %0,4 oranındaki kaplanmış sodyum bütiratın besi performansını olumlu etkileyebileceği, ancak rumen gelişimine üzerindeki etkilerin daha iyi anlaşılabilmesi için sütten kesimden önce de histolojik incelemeler yapılmasının faydalı olacağı kanısı oluşmuştur.en_US
dc.description.abstractThe effects of sodium butyrate supplementation to concentrate on rumen development and fattening performance were investigated in this study. The lambs were divided into two groups, namely the control (KN) and the experimental (SB), each consisting of 27 individuals. Roughage and concentrate feeds were given ad libitum to the groups. Concentrates of the groups had similar composition, but experimental group contained 0.4% sodium butyrate. All lambs weighed at the beginning, lambs 45 days old, the weaning and end of the trial. Feed consumption of the groups was weighed. At the end of the trial, during slaughtering, hot carcass of the groups weighed. The length and thickness of the rumen papilla were measured in 3 lambs randomly selected from each group. It was observed that the total body weight gains of SB were higher on the lambs 45th and 105th days old compared to KN (p<0.05). Mean hot carcass efficiency of SB were higher than KN (p<0.05). At the end of the research, the average total dry matter consumption of KN was 4.01 kg more than the SB. One kg carcass cost of the SB was lower than the KN. It was determined that the rumen papilla lengths and thicknesses of KN were higher than SB. It can be said that the sodium butyrate addition into concentrate feed provides higher body weight and carcass yield. Moreover, it has been concluded that it would be beneficial to perform histological examinations before weaning regarding the effects on rumen development.en_US
dc.description.sponsorshipBalıkesir Yem Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi Ar-Ge birimien_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherMurat Cengizen_US
dc.relation.isversionof10.30782/jrvm.1409891en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBesi Performansıen_US
dc.subjectRumen Gelişimien_US
dc.subjectKuzuen_US
dc.subjectSodyum Bütiraten_US
dc.subjectLamben_US
dc.subjectSodium Butyrateen_US
dc.subjectFattening Permormanceen_US
dc.subjectRumen Developmenten_US
dc.titleKuzu besi yemine sodyum bütirat katkısının besi performansına etkilerien_US
dc.title.alternativeEffects of sodium butyrate addition to lamb concentrate feed on fattening performanceen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalJournal of Research in Veterinary Medicine (Online)en_US
dc.contributor.departmentSağlık Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.contributor.authorID0000-0002-0618-2699en_US
dc.identifier.volume43en_US
dc.identifier.issue1en_US
dc.identifier.startpage39en_US
dc.identifier.endpage45en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - İdari Personel ve Öğrencien_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster