Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorÇelik, Esra
dc.contributor.authorEvren, Savaş
dc.date.accessioned2024-12-02T10:51:22Z
dc.date.available2024-12-02T10:51:22Z
dc.date.issued2024en_US
dc.identifier.issn2645-9116
dc.identifier.urihttps://doi.org/10.20491/isarder.2024.1780
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/15370
dc.descriptionÇelik, Esra (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractYemekler sahip olduğu lezzet, koku, ısı, görüntü gibi nitelikleriyle insanları etkilemektedir. İnsanların yemek tercihlerini etkileyen önemli unsurlardan biri olan renkler, bir yemeğin iştah açıcılığını ve çekiciliğini de büyük ölçüde belirlemektedir. Yemek renklerinin etkileri farklı kültürlerde farklı düzeylerde gerçekleşebilmektedir. Bu çalışma, farklı kültürel altyapıya sahip bireylerin yemek renklerine yönelik algıları ve tercihlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada Alman (n=10) ve Türk (n=14) katılımcılarla yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşme formunda yer alan sorular genel olarak üç yemeğin (çorba, makarna, hamburger) altı farklı renkli (kırmızı, yeşil, sarı, mor, siyah, beyaz) görselleri üzerine kurgulanmıştır. Görüşmelerin tümü 20 Ekim-30 Kasım 2020 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Bulgular Almanların renkli yemekleri deneyimlemeye daha açık olduğunu göstermektedir. Algılar yemeğe göre farklılaşmakla beraber her iki kültürde de mor ve siyahın katkı madde algısı oluşturduğu tespit edilmiştir. Renkli yemekler bireyleri katkı maddesi içerdiği kanısına itebileceğinden, rengin nasıl elde edildiği ile ilgili açıklamaların menülere eklenmesi önerilmektedir.en_US
dc.description.abstractFood affects people with its qualities such as flavor, smell, heat and appearance. Colors, which are one of the important factors affecting people's food preferences, also determine the appetite and attractiveness of a meal to a great extent. The effects of food colors can be realized at different levels in different cultures. This study was conducted to determine the perceptions and preferences of individuals with different cultural backgrounds towards food colors. Semi-structured interviews were conducted with German (n=10) and Turkish (n=14) participants. The questions in the interview form were generally based on six different colored (red, green, yellow, purple, black, white) visuals of three dishes (soup, pasta, hamburger). All interviews were conducted between October 20 and November 30, 2020. The findings show that Germans are more open to experiencing colorful food. Although perceptions differed according to the food, it was determined that purple and black created the perception of additives in both cultures. Since colorful dishes may lead individuals to believe that they contain additives, it is recommended to add explanations about how the color is obtained to menus.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherTaki Can Metinen_US
dc.relation.isversionof10.53353/atrss.1401280en_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGastronomien_US
dc.subjectNörogastronomien_US
dc.subjectYemek Renklerien_US
dc.subjectKültürlerarası Karşılaştırmaen_US
dc.subjectTürkiye-Almanyaen_US
dc.subjectGastronomyen_US
dc.subjectNeurogastronomyen_US
dc.subjectFood Colorsen_US
dc.subjectCross-Cultural Comparisonen_US
dc.subjectTürkiye-Germanyen_US
dc.titleRenklerin yemek tercihleri ve algıları üzerindeki etkisi: Türk ve Alman kültürleri karşılaştırmasıen_US
dc.title.alternativeThe effect of colors on food preferences and perceptions: A comparison of Turkish and German culturesen_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalGSI Journals Serie A: Advancements in Tourism Recreation and Sports Sciencesen_US
dc.contributor.departmentBalıkesir Meslek Yüksekokuluen_US
dc.contributor.authorID0000-0001-6544-951Xen_US
dc.identifier.volume7en_US
dc.identifier.issue2en_US
dc.identifier.startpage367en_US
dc.identifier.endpage393en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster