Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorAvcıkurt, Cevdet
dc.contributor.authorCan, Sayim
dc.date.accessioned2016-01-20T07:40:35Z
dc.date.available2016-01-20T07:40:35Z
dc.date.issued2008
dc.date.submitted2008en
dc.identifier.citationCan, Sayim. Küçük ölçekli otel işletmelerinin mutfak departmanlarında çalışan personelin hijyen ve sanitasyon alışkanlıkları (Erdek yöresinde bir uygulama). Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/1975
dc.descriptionBalıkesir Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractBu çalışmada, Balıkesir iline bağlı Erdek ilçesinde bulunan ve yaz aylarında faaliyet gösteren çeşitli küçük ölçekli otel işletmelerinin mutfak departmanlarında çalışan personelin hijyen ve sanitasyon konusundaki bilgi ve uygulamalarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Uygulama çalışması, Balıkesir iline bağlı Erdek ilçesinde bulunan, toplam 27 otel işletmesindeki 93 erkek ve 20 kadın olmak üzere toplam 113 personel üzerinde yapılmıştır. Verilerin toplanması amacıyla, personelin hijyen konusundaki bilgi ve uygulamalarının tespitine yönelik sorulardan oluşan anket formu kullanılmıştır. Değerlendirmeler sonucunda personelin, çoğunluğunun hijyen ve sanitasyon eğitimi almadıkları, işletmelerin çoğunluğunun da bu yönde eğitimi personeline vermedikleri tespit edilmiştir. Hijyen konusunda doğru bilgi sahibi olanların ise, bu bilgilerini kişisel yaşamlarından, eğitim süreçlerinden, kültürel ve sosyal yaşamlarından edindikleriyle kazandıkları düşünülmektedir. Otel işletmelerinde yöneticilerin bakış açılarına göre hijyen eğitimi konusunda farklı uygulamalar gözlenmiştir. Yapılan uygulama çalışması sonucunda otel işletmelerinin yıldız sayısı arttıkça hijyen ve sanitasyon kurallarının işletmeler ve personelleri tarafından öneminin ve uygulamasının arttığı söylenebilir. Çalışmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, otel işletmelerinde çalışan personelin kişisel hijyen konusunda bilgi ve uygulamalarının yükseltilmesine yönelik gerekli önlemlerin işletmeler tarafından alınmasına önerilmektedir.en_US
dc.description.abstractThis research has been aimed to be determined of the knowledge and applications related to personal hygiene and sanitation of personnel working in different accommodation businesses which are active in summer season in Erdek district of Balıkesir province. The research has carried out in Erdek district of Balıkesir province with 93 men and 20 women, totally 113 people, who have been working in 27 different accommodation businesses in this area and have accepted to participate in the research. A questionnaire including questions has been used to determine the knowledge of personnel related to personal hygiene and their applications about this. As a result of evaluations, it has been found that most of the personnel could not have realized the application related to personal hygiene, people who know the right directions have done the application accurately in a high ratio, and people who do not know the right directions have done the right application by chance because of their habits and cultural qualifications. It has been determined that most of the personnel have not known hygiene and its care method. In accordance with the results obtained from the research done, it is suggested that it should be taken the necessary precautions in order to increase the knowledge and applications related to personal hygiene of personnel working in accommodation businesses.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectHijyen
dc.subjectPersonel
dc.subjectOtel İşletmesi
dc.subjectKüçük Ölçekli Oteller
dc.subjectHygiene
dc.subjectPersonnel
dc.subjectHotels
dc.subjectSmall Accommodation Business
dc.titleKüçük ölçekli otel işletmelerinin mutfak departmalnalrında çalışan personelin hijyen ve sanitasyon alışkanlıkları (Erdek yöresinde bir uygulama)en_US
dc.title.alternativeThe personel's hygiene and sanitation accustoms that working in the kitchen units on the small hotels (A study of Erdek area)en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster