Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorArslan, Oktay
dc.contributor.authorGençer, Nahit
dc.date.accessioned2016-05-06T11:38:46Z
dc.date.available2016-05-06T11:38:46Z
dc.date.issued2004
dc.date.submitted2004en
dc.identifier.citationGencer, Nahit. Farklı zeytin çeşitlerindeki antioksidan madde miktarının belirlenmesi ve polifenol oksidaz enzimi ile ilişkisinin araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2004.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/2516
dc.descriptionBalıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractBu çalışmada 5 farklı zeytin çeşitinden elde edilen yağlardaki a-tokoferol, kafeik asit, ferulik asit ve tirozol gibi antioksidan özelliğe sahip fenolik bileşiklerin miktarları HPLC ile tayin edilmiş ve bu bileşiklerin en fazla uslu zeytin çeşidinde bulunduğu saptanmıştır. Ayrıca söz konusu zeytinlerdeki enzimatik kararmanın başlıca sorumlusu olan polifenol oksidaz (PPO) enziminin kinetik özellikleri araştırılmıştır. Katekol substratı için Km ve Vmax değerleri Linewear-Burk yöntemi ile belirlenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda en yüksek katalitik aktiviteye sahip zeytin çeşitinin uslu zeytini olduğu tespit edilmiştir. Araştırmamızda herbir zeytin çeşitindeki polifenol oksidaz enziminin katekol substratı kullanılarak optimum pH değerleri tespit edilmiştir. Domat zeytini PPO için optimum pH 7.0 bulunurken, uslu, kiraz, gemlik ve edremit çeşitleri için bu değer 6.5 olarak saptanmıştır. PPO enziminin sıcaklığa bağımlı denatürasyon özelliği için farklı sıcaklıklarda (40°C, 50°C, 60°C, 70°C, ve 80°C) aktiviteler ölçülmüş ve zamana karşı enzimin koruduğu yüzde aktivite değerleri tespit edilmiştir. Termal kararlılığı en yüksek PPO edremit zeytininde bulunmuştur. Denatürasyon çalışmasında kullanılan enzim çözeltileri ilgili sıcaklıklarda bekletildikten sonra 22°C'ye soğutularak renatürasyon özellikleri araştırılmıştır. Her bir zeytindeki PPO, 40 ve 50 °C'lerde renatüre olurken bu sıcaklığın üzerinde renatürasyon gözlenmemiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, levels of phenolics that have antioxidant activity, such as a- tocopherol, caffeic acid, ferulic acid, and tyrosol from oil of five different olive cultivars, have been determined using HPLC. The cultivar called "uslu zeytin" has been found to contain the highest levels of these compounds. The biochemical properties of polyphenol oxidase (PPÖ) which is known to be the primary reason for enzymatic browning, has also been investigated. For catecol, Km and Vmax values were calculated using Linewear-Burk plot. The uslu cultivar were also determined to have the highest activity. The optimum pH values of PPO activity for catecol in each olive cultivar were determined as 7.0 for domat cultivar, and 6.5 for uslu, kiraz, gemlik and edremit cultivars. For heat effect on denaturation of PPO, activity measurements at different temperatures were performed, and the percent activity levels with time have been determined. Heat resistance was found to be highest in edremit cultivar. Renaturation properties of PPO have been determined by cooling the solutions to 22°C after holding them at high temperatures (40°C, 50°C, 60°C, 70°C, ve 80°C). PPO in all cultivars renatured at 40-50°C while no renaturation occured at temperatures above 50°C.en_US
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZeytinen_US
dc.subjectAntioksidanlaren_US
dc.subjectPolifenol oksidazen_US
dc.subjectOliveen_US
dc.subjectAntioxidantsen_US
dc.subjectPolyphenol oxidaseen_US
dc.subjectZeytinen_US
dc.subjectAntioksidanlaren_US
dc.subjectPolifenol oksidazen_US
dc.titleFarklı zeytin çeşitlerindeki antioksidan madde miktarının belirlenmesi ve polifenol oksidaz enzimi ile ilişkisinin araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeDetermination antioxidant amounts in various olive cultivars with regard to polyphenol oxidase levelsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster