Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorTuner, Hasan
dc.contributor.authorKayıkçı, Mehmet Ali
dc.date.accessioned2016-05-12T11:35:57Z
dc.date.available2016-05-12T11:35:57Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013en
dc.identifier.citationKayıkçı, Mehmet Ali. Koruyucu olarak kullanılan bazı gıda katkı maddelerinin radyasyon duyarlıklarının elektron spin rezonans spektroskopisi (ESR) ile belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/2599
dc.descriptionBalıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Fizik Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractSon yıllarda paketlenmiş gıda, kozmetik, tıbbi ve benzeri ürünler yoğun bir şekilde tüketilmektedir. Bu ürünlerin raf ömürlerini uzatmak veya bu ürünlerde oluşabilecek zararlı mikroorganizmalara karşı önlem almak için sterilize edilmesi ve/veya bazı katkı maddelerinin kullanılması gerekmektedir. Yüksek enerjili radyasyonla sterilizasyon, gıdaların mikroorganizmalardan arındırılması için kullanılan diğer sterilizasyon işlemlerine göre daha yaygın kullanım alanına sahiptir. Radyosterilizasyon işleminin çok sayıda avantajının yanında, kimyasal bağları kırması sonucu bazı radyolitik ara ürünlerin oluşmasına sebep olabilir. Bu ara ürünlerin yapısının, kimyasal ve fiziksel özelliklerinin belirlenmesinde Elektron Spin Rezonans (ESR) spektroskopisi kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında gıdalara koruyucu olarak eklenen benzoat grubu bileşiklerinden Benzoik Asit (BA), Potasyum Benzoat (KB), ve Sodyum Benzoat (NaB) numunelerinin radyasyon sonrası yapılarında oluşabilecek radyolitik ara ürünlerin yapısı ve bu örneklerin dozimetrik özellikleri, ESR spektroskopisi kullanılarak incelenmiştir. Radyolitik ara ürünlerin özellikleri, oda sıcaklığındaki kararlılıkları, mikrodalga doyum davranışları, dozimetrik özellikleri ve tavlama bulguları kullanılarak incelenmiştir. Radyasyona maruz kalmayan ürünlerde herhangi bir ESR sinyalinin gözlenmemesi ve radyasyon sonrası ürünlerde ise ESR sinyallerinin gözlenmesi ışınlamanın ürünlerin yapısında bozulmaya sebep olduğunu göstermektedir. Önerilen ara ürünlerin spektroskopik özellikleri ile yapıları spektrum simülasyonu yapılarak belirlenmiştir. Bu amaçla literatürde kullanılan programlar yardımıyla spektrum simülasyonu yapılmıştır.en_US
dc.description.abstractPackaged food, cosmetics, medical, and similar products are consumed intensively. To extend the shelf life of these products or to take precaution against harmful micro-organisms sterilization of these products and/or adding some additives should be used. Sterilization at high-energy radiation is widely used comparing to other sterilization methods to remove the micro-organisms from foods. Besides the advantages of the radiosterilization, it could be produced some radiolytic intermediates by break the chemical bonds. Electron Spin Resonance (ESR) spectroscopy is extensively used to analyse the structural, physical and chemical features of the radiolytic intermediates. In this thesis the dosimetric features and structure of the radiation induced intermediates produced in the benzoate compounds, Benzoic Acid (BA), Potassium Benzoate (KB), and Sodium Benzoate (NaB), which are used as preservative in foods were investigated using ESR spectroscopy in this thesis. The features of the radiolytic intermediates were investigated using the results obtain from room temperature stability, microwave saturation behavior, dosimetric feature, and annealing findings. The absence of ESR signal in unirradiated sample, and existence of an ESR signal in radiation exposed samples, is resultant of irradiation damage in the structure of the sample. The structure and spectroscopic features of the proposed intermediates were determined by using spectrum simulations. For this purpose, to simulation of ESR spectrum are made using Winsim and simulation program written in our laboratory.en_US
dc.description.sponsorshipBu tez çalışması Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 110T825 nolu proje ve Balıkesir Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (BAP) tarafından YL2011/23 nolu proje ile desteklenmiştir.
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectESR
dc.subjectGama Radyasyonu
dc.subjectGıda Katkı Maddeleri
dc.subjectBenzoatlar
dc.subjectSterilizasyon
dc.subjectKökçe
dc.subjectGamma Irridation
dc.subjectFood Additive
dc.subjectBenzoate
dc.subjectSterilization
dc.subjectRadical
dc.titleKoruyucu olarak kullanılan bazı gıda katkı maddelerinin radyasyon duyarlıklarının elektron spin rezonans spektroskopisi (ESR) ile belirlenmesien_US
dc.title.alternativeInvestigation of radiation sensitivity of some food additive used as a preservative using electron spin resonance spectroscopy (ESR)en_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster