Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorGençer, Nahit
dc.contributor.authorErik, Şeyma
dc.date.accessioned2016-08-31T10:12:07Z
dc.date.available2016-08-31T10:12:07Z
dc.date.issued2016
dc.date.submitted2016en
dc.identifier.citationErik, Şeyma. Muz polifenol oksidaz enziminin immobilizasyonu ve bazı özelliklerinin incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/2970
dc.descriptionBalıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Kimya Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractBu çalışmada; Sepharose 4B-L-tirozin-p-aminobenzoik asit afinite jeli kullanılarak polifenol oksidaz (PPO) enzimi muz (Musa cavendishii) meyvesinden saflaştırılmıştır. Saflaştırılan PPO enziminin ω-aminoheksil agaroz jeli üzerine gluteraldehit ile immobilizasyonu gerçekleştirilmiştir. Elde edilen immobilize enzimin optimum pH ve sıcaklık, Km ve Vmax sabitleri, termal kararlılık, depo kararlılığı gibi bazı biyokimyasal özellikleri belirlendi ve serbest enzimle karşılaştırıldı. İmmobilize ve serbest enzimin Km değerleri sırasıyla 12 mM, 13.8 mM ile Vmax değerleri sırasıyla 84724.22 U/mLdak, 37887 U/mLdak olarak elde edilmiştir. PPO’nun klasik inhibitörlerinden olan p-aminobenzoik asit, kafeik asit, kojik asit, L-askorbik asit ve gallik asitin serbest ve immobilize enzim üzerine inhibisyon etkileri çalışıldı. p-aminobenzoik asit ve kafeik asit immobilize enzim için daha kuvvetli bir inhibitör iken gallik asit ise serbest enzim için daha kuvvetli bir inhibitördür. L-askorbik asit ve kojik asit inhibitörleri ise her iki enzim içinde benzer etki göstermiştir. Yapılan inhibisyon çalışmasının tamamına bakıldığında; L-askorbik asit serbest ve immobilize enzim için en kuvvetli inhibitör olarak belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, polyphenol oxidase enzyme (PPO) were purifed from banana (Musa cavendishii) by using affinity gel comprised of Sepharose 4B-L-tyrosine-p-amino benzoic acid. The immobilization of the purfied PPO enzyme with glutaraldehyde was performed on ω-aminohexyl agarose gel. Some of properties of obtained immobilized enzyme such as optimum pH and temperature, kinetic parameters (Km and Vmax), thermal stability, storage stability were determined and compared to its free enzyme. Km values of immobilized and its free enzyme were obtained 12 mM, 13.8 mM, respectively. Vmax values of immobilized and its free enzyme were obtained 84724.22 U/mLmin, 37887 U/mLmin, respectively. Inhibitory effects were studied on the immobilized enzyme and its free enzyme of p-aminobenzoic acid, caffeic acid, kojic acid, L-askorbic acid and gallic acid which are the classic inhibitors of PPO. While p-aminobenzoic acid and caffeic acid being a more powerful inhibitor for immobilized enzyme, gallic acid is a more powerful inhibitor for free enzyme. As for the inhibitors which are L-ascorbic acid and kojic acid found to have the same effect for both free immobilized enzyme. According to the complete inhibition study, L-ascorbic acid has been determined as the most powerful inhibitör for both free and immobilized enzyme.en_US
dc.description.sponsorshipBu tez çalışması Balıkesir Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştırma Projeler Birimi tarafından 2016/142 nolu proje ile desteklenmiştir.
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/closedAccessen_US
dc.subjectPolifenol Oksidaz Enzimien_US
dc.subjectFenolik Bileşikleren_US
dc.subjectİnhibisyonen_US
dc.subjectAfinite Kromotografisien_US
dc.subjectİmmobilizasyonen_US
dc.subjectPolyphenol Oxidase Enzymeen_US
dc.subjectPhenolic Compoundsen_US
dc.subjectInhibitionen_US
dc.subjectAffinity Chromatographyen_US
dc.subjectImmobilizationen_US
dc.titleMuz polifenol oksidaz enziminin immobilizasyonu ve bazı özelliklerinin incelenmesien_US
dc.title.alternativeImmobilization of banana polyphenol oxidase enzyme and investigation of the some properties
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster