Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorDoğan, Serap
dc.contributor.authorKara, Serpil
dc.date.accessioned2017-01-05T06:28:19Z
dc.date.available2017-01-05T06:28:19Z
dc.date.issued2013
dc.date.submitted2013en
dc.identifier.citationKara, Serpil. Farklı kurutma yöntemlerinin zeytin yaprağındaki fenolik madde dağılımına ve antioksidan kapasitesine etkisinin araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2013.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/3045
dc.descriptionBalıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractBu çalışmada zeytin yaprağının fenolik bileşenlerine ve antioksidan kapasitesine farklı kurutma yöntemlerinin etkisi araştırılmıştır. Ayvalık (1) ve Gemlik (2) çeşitlerine ait yapraklar, oda (N), konveksiyonel (K), infrared (İ) ve mikrodalga (M) şartlarında kurutulmuştur. Antioksidan aktivite tayini için DPPH, toplam fenolik madde tayini için Folin-Ciocalteu ve fenolik madde dağılımı için HPLC yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada örneklerin antioksidan aktivitelerinin % 82.76 (1N)-% 93.42 (2M), toplam fenolik madde miktarlarının ise 165.18 mg/100 g (2İ)-409.88 mg/100 g (2M) arasında değiştiği saptanmıştır. Çalışmada teşhis edilen başlıca fenolik bileşenler; oleuropein, lüteolin 7-glukozid, tirozol, kafeik asit, rutin hidrat ve kuersetin'dir. Bütün örneklerdeki hakim fenolik bileşenin oleuropein (7233 µg/100 gr (1İ)-17698 µg/100 gr (2M)), örneklerin genelinde en zayıf bileşenin ise kuersetin (3 µg/100 gr (2K)-13 µg/100 gr (1A)) olduğu anlaşılmıştır. Bu sonuçlara göre en fazla mikrodalga ile kurutma yönteminde fenolik maddelerin açığa çıktığı ve kurutulan zeytin yapraklarının antioksidan aktivitesininde yüksek olduğu belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractIn this study, the effect of different drying methods of olive leaves onto antioxidant activity and phenolic compounds was investigated. Leaves of the Ayvalık (1) and Gemlik (2) varieties were dried at room temperatures (N), convectional (K), infrared (I), and microwave (M) conditions. Fort he determination of antioxidant activity, tootal phenolic content and the distribution of phenolic compounds, DPPH, Folin-Ciocalteu and HPLC methods were used, respectively. In this study, it was determined that the antioxidant activity of the samples ranged between 82.76 % (1N)- 93.42 % (2M) while the amount of total phenolic compounds ranged between 165.18 % mg/100 g (2I) and 409.88 mg/100 g (2M). The main phenolic compounds identified by this study were oleuropein, luteolin 7-glucoside, tyrosol, caffeic acid, rutin hydrate, and quercetin. The dominant phenolic compounds in all the samples was oleuropeind [7233 µg/100 gr (1İ)-17698 µg/100 gr (2M)] and least component found in samples in general, was quercetin [3 µg/100 gr (2K)-13 µg/100 gr (1A)]. The greatest amount of phenolic compounds was released by microwave drying method and the high antioxidant activity of dried olive leaves were defined.en_US
dc.description.sponsorshipBu tez çalişmasi Balikesir Üniversitesi Rektörlüğü Bilimsel Araştirma Projeleri Birimi tarafindan 2012/88 nolu proje ile desteklenmiştir.
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectZeytin Yaprağıen_US
dc.subjectKurutma Yöntemlerien_US
dc.subjectFenolik Maddeen_US
dc.subjectAntioksidan Aktiviteen_US
dc.subjectHPLCen_US
dc.subjectOliveleafen_US
dc.subjectPhenolicen_US
dc.subjectAntioxidant Activityen_US
dc.titleFarklı kurutma yöntemlerinin zeytin yaprağındaki fenolik madde dağılımına ve antioksidan kapasitesine etkisinin araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeResearch of phenolic compounds and antioxidant activity of olive leafs by different drying methodsen_US
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster