Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.advisorTümen, Gülendam
dc.contributor.authorBozkurt, Berkay
dc.date.accessioned2018-09-07T07:00:10Z
dc.date.available2018-09-07T07:00:10Z
dc.date.issued2018
dc.date.submitted2018
dc.identifier.citationBozkurt, Berkay. Çiğ ve yarı-pişmiş bazı et ürünlerinde Salmonella spp. ve Staphylococcus Aureus'un belirlenmesi ve antibiyotik dirençliliklerinin araştırılması. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. 2018.en_US
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/3393
dc.descriptionBalıkesir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Biyoloji Ana Bilim Dalıen_US
dc.description.abstractBu çalışmada İzmir ve Balıkesir piyasasında 24 marketten toplanan çiğ, yarı pişmiş ve yemeye hazır ürün olarak satışa sunulan; tavuk döner, et döner, tavuk etleri, dana ve kuzu etleri olmak üzere 60 adet numune, Salmonella spp. ve Staphylococcus aureus varlığı yönünden incelenmiş, identifiye edilen Salmonella spp. ve S. aureus serotiplerinin disk difüzyon yöntemi ile bazı antibiyotiklere dirençleri belirlenmiştir. Toplanan 60 adet numuneden Salmonella spp. ve S. aureus spesifik primerler kullanılarak Real-Time PCR yöntemi ile mikroorganizma varlığı tespit edilmiştir. Patojen mikroorganizma saptanan numunelerin; Xylose Lysine Desoxycholate Agar (XLD), Bismuth Sulphide Agar (BSA) ve Egg-Yolk Tellurite emülsiyonu içeren Baird-Parker Agar seçici ortamlarına ekimi yapılmıştır. Oluşan tipik kolonilerin, Plate Count Agar (PCA) içeren petrilere ekiminin ardından farklı antibiyotiklere ait test diskleri de petrideki agar üzerine yerleştirilerek inkübe edilmiştir. Yapılan işlem sonucunda Kloramfenikol, Penisillin G, Basitrasin, Oksitetrasiklin, Sulfametoksazol, Neomisin, Novobiosin, Tetrasiklin, Eritromisin, Ampisilin olmak üzere toplam 10 adet antibiyotiğe karşı duyarlılıkları belirlenmiştir. Sonuç olarak, toplamda 60 adet çiğ ve yarı-pişmiş et ürünlerinin tümünde enterotoksin oluşturmayacak seviyede S. aureus; 6 tanesinde ise Salmonella spp. tespit edilmiştir. Yapılan antibiyotik disk difüzyon yöntemi sonucunda S. aureus’ un Penisillin G, Oksitetrasiklin, Sulfametoksazol, Tetrasiklin, Eritromisin, Ampisilin antibiyotik türlerine; Salmonella spp. türlerinin ise Penisillin G, Sulfametoksazol, Eritromisin, Ampisilin antibiyotik türlerine dirençli olduğu saptanmıştır. Toplum tarafından çokça tüketilen bu ürünlerin, S. aureus (≥5x103 kob/g) ve Salmonella spp. ile kontamine olmasının, gıda zehirlenmeleri bakımından risk faktörü niteliğinde olabileceği belirlenmiştir.en_US
dc.description.abstractIn the study 60 samples of raw, semi-cooked and ready to eat chicken doner, meat doner, chicken, beef, and lamb products from 24 markets from Izmir and Balikesir markets are examined for the presence of Salmonella spp. and Staphylococcus aureus. Antibiotic resistance of the identified Salmonella spp. and S. aureus serotypes is tested by the disc diffusion method. The presence of microorganisms in the 60 samples was determined by Real-Time PCR method using Salmonella spp. and S. aureus specific primers. The samples with the pathogen microorganisms were plated on the selective medium such as Xylose Lysine Desoxycholate (XLD), Bismuth Sulphide Agar (BSA), and Baird-Parker Agar, which contains Egg-Yolk Tellurite emulsion. The colonies were cultivated on Plate Count Agar (PCA), followed by an incubation with different antibiotic discs that were placed on the agar plates. The result of this experiment showed a total of 10 different antibiotic resistance against Chloramphenicol, Penicillin G, Bacitracin, Oxytetracycline, Sulfamethoxazole, Neomycin, Novobiocin, Tetracycline, Erythromycin and Ampicillin. In conclusion, S. aureus was detected in all of the 60 raw and semi-cooked meat samples, however, in levels that will not cause enterotoxic effect. Salmonella spp. was detected only 6 of the tested meat samples. The antibiotic disc diffusion method showed that S. aureus was resistant to Penicillin G, Oxytetracycline, Sulfamethoxazole, Tetracycline, Erythromycin, and Ampicillin, whereas Salmonella spp. was resistant to Penicillin G, Sulfamethoxazole, Erythromycin, and Ampicillin. As these products are consumed frequently, their contamination with S. aureus (≥5x103 kob/g) and Salmonella spp. can be a risk factor for food poisoning.en_US
dc.description.sponsorshipBu tez çalışması Balıkesir Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından 2016/05 nolu proje ile desteklenmiştir.
dc.language.isoturen_US
dc.publisherBalıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsüen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectStaphylococcus Aureus
dc.subjectSalmonella Spp.
dc.subjectReal-Time PCR
dc.subjectAntibiyotik Duyarlılığı
dc.subjectÇiğ Et Ürünleri
dc.subjectYarı Pişmiş Et Ürünleri
dc.subjectAntibiotic Sensitivity
dc.subjectRaw Meat Products
dc.titleÇiğ ve yarı-pişmiş bazı et ürünlerinde Salmonella spp. ve Staphylococcus Aureus'un belirlenmesi ve antibiyotik dirençliliklerinin araştırılmasıen_US
dc.title.alternativeDetermination of Salmonella spp. and Staphylococcus aureus in some raw, ready-to eat products and a research about antibiotic resistances of them
dc.typemasterThesisen_US
dc.contributor.departmentFen Bilimleri Enstitüsü
dc.relation.publicationcategoryTezen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster