Gelişmiş Arama

Basit öğe kaydını göster

dc.contributor.authorKıvrak, Mücahit
dc.contributor.authorYorulmaz, Aslı
dc.contributor.authorErinç, Hakan
dc.date.accessioned2019-05-16T19:32:35Z
dc.date.available2019-05-16T19:32:35Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.issn1300-3070
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/3971
dc.descriptionKıvrak, Mücahit (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractÇalışmanın amacı Türkiye'de yetişen Ak Delice (Olea Europaea L. subsp. Oleaster) yabani zeytinindenelde edilen zeytinyağının kompozisyonu, kalitesi ve oksidatif stabilitesini belirlemektir. Bu amaçla, AkDelice zeytini Edremit'te hasat edilip, presleme yöntemiyle çalışan bir zeytinyağı fabrikasında yağaişlenmiştir. Zeytinyağı örnekleri yağ asidi, triaçilgliserol ve sterol kompozisyonları yanında kaliteleri veoksidatif stabiliteleri açısından da incelenmişlerdir. Sonuçlar, serbest asitlik, peroksit, K232, K270ve ?Kdeğerlerinin ekstra natürel sızma zeytinyağları için belirlenen sınırlar içinde yer aldığını göstermiştir.Klorofil ve karotenoit içerikleri sırasıyla 7.06 mg/kg ve 5.70 mg/kg olarak belirlenmiştir. Yağ örnekleriyüksek oksidatif stabilite göstermiştir (14.6 saat, 120°C). Temel yağ asitleri oleik (73.97%), palmitik(11.48%) ve linoleik (9.25%) asit iken, temel trigliseritler OOO (44.85%), OOP (23.21%), OOL (13.59%)ve PLO'dur. (6.16%). Toplam sterol içeriği 2069 mg/kg'dır ve temel steroller ?-sitosterol (81.87%),?-5-avenasterol (9.57%) ve kampesteroldür (3.32%)en_US
dc.description.abstractThe objective of the study was to determine the composition, quality parameters and oxidative stabilityof virgin olive oils from Ak Delice wild olives (Olea Europaea L. subsp. Oleaster) grown in Turkey. Forthis purpose, Ak Delice wild olives were harvested from Edremit, and processed to oil in an olive oilmill equipped with a pressure system. Olive oil samples were evaluated for their quality and oxidativestability besides fatty acid, triacyglycerol and sterol composition. Results have shown that free acidity,peroxide index, K232, K270, and ?K values fell within the limits established for extra virgin olive oil.Chlorophyll and carotenoid contents were 7.06 mg/kg and 5.70 mg/kg respectively. The oil samplespresented high oxidative stability (14.6 h, 120°C). Oleic (73.97%), palmitic (11.48%), linoleic (9.25%)were the main fatty acids while OOO (44.85%), OOP (23.21%), OOL (13.59%) and PLO (6.16%) werethe major triglycerides. Total sterol content was 2069 mg/kg and ?-sitosterol (81.87%), ?-5-avenasterol(9.57%) and campesterol (3.32%) were the main sterolsen_US
dc.language.isoturen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectGıda Bilimi ve Teknolojisien_US
dc.subjectAk Deliceen_US
dc.subjectSterolen_US
dc.subjectTriaçilgliserolen_US
dc.subjectYabani Zeytinen_US
dc.subjectZeytinyağıen_US
dc.subjectAk Deliceen_US
dc.subjectOlive Oilen_US
dc.subjectSterolen_US
dc.subjectTriacylglycerolen_US
dc.subjectWild Oliveen_US
dc.titleAk Delice yabani zeytini (olea europaea l. subsp. oleaster) ve zeytinyağının karakterizasyonuen_US
dc.title.alternativeCharacterization of virgin olive oils from Ak Delice wild olives (olea europaea l. subsp. oleaster)en_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalGIDAen_US
dc.contributor.departmentEdremit Meslek Yüksekokuluen_US
dc.identifier.volume41en_US
dc.identifier.issue5en_US
dc.identifier.startpage367en_US
dc.identifier.endpage372en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Bu öğenin dosyaları:

Thumbnail

Bu öğe aşağıdaki koleksiyon(lar)da görünmektedir.

Basit öğe kaydını göster