Advanced Search

Show simple item record

dc.contributor.authorPolat, Rıdvan
dc.contributor.authorSelvi, Selami
dc.contributor.authorÇakılcıoğlu, Uğur
dc.contributor.authorAçar, Mikail
dc.date.accessioned2019-05-16T19:38:04Z
dc.date.available2019-05-16T19:38:04Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.issn1308-5301
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.12462/4579
dc.descriptionSelvi, Selami (Balikesir Author)en_US
dc.description.abstractPazarlarda satılan yabani bitkiler araştırılmıştır. Yöredeki araştırmalar çerçevesinde pazarlarda satılan, yöre halkının tıbbi ve gıda (baharat, çay ve yemek) olarak yararlandığı bitkiler tespit edilmiş ve bu bitkilerin kullanım şekilleri ortaya konmuştur. Yerel pazarlar gezilerek yapılan araştırmalar sonucunda 32 yabani bitki taksonunun tıbbi, çay, baharat ve yemek vb. amaçlarla pazarlarda satıldığı tespit edilmiştir. Rosaceae (7 takson), Lamiaceae (4 takson), Apiaceae (3 takson), Asteraceae (3 takson), Liliaceae (3 takson), Fabaceae (2 takson) ve Polygonaceae (2 takson) yörede yoğun olarak kullanılan bitki familyalarıdır. Yöredeki taksonların, meyve ve tohumları yenilenler (8 takson), yaprakları yenilenler (5 takson), çay olarak kullanılanlar (3 takson), kök ve gövdeleri yenilenler (5 takson), baharat olarak kullanılanlar (3 takson) şeklindedir. Ayrıca yerel pazarlarda tespit edilen gıda bitkilerinin büyük bir çoğunluğu tıbbi amaçlar için de kullanılmaktadır. Bu bitkilerin, karın ağrısı ve gaz giderici, midevi (14), soğuk algınlığı ve ilgili rahatsızlıklar (6), kalp ve damar hastalıkları (6), şeker hastalığı (4), böbrek hastalıkları (3), yara ve kesik tedavisi (2) vb. hastalıkların tedavisinde kullanıldığı tespit edilmiştir.en_US
dc.description.abstractThis study, conducted between 2010-2012, gathered information on the ethnobotanical wild plants sold with commercial purposes in the local markets. Within the scope of the study, ethnobotanical wild plants sold in local market used for the medicinal and food (spice, tea) purpose. As result of researchs at the local markets ethnobotanical uses of 32 plants were recorded. These included folk medicine, herbal tea, spices and food. The most common ethnobotanical plant families were Rosaceae (7 taxa), Lamiaceae (4 taxa), Apiaceae (3 taxa), Asteraceae (3 taxa), Liliaceae (3 taxa), Fabaceae (2 taxa) and Polygonaceae (2 taxa). The use of taxa in the region were; fruits and seeds vanquished (8 taxa), leaves the vanquished (5 taxa), as tea (3 taxa), roots and trunks vanquished (5 taxa), as spice (3 taxa). In addition, local markets under study detected the vast majority of food crops are used for medicinal purposes. Local people are choosing to use herbal for the treatment of gastro-intestinal complaints such as stomachache, abdominal pain, carminative (14 taxa), cough and cold (6 taxa), heart and vascular diseases (6 taxa), diabetes (4 taxa), kidney disease (3 taxa), and cuts and wounds (2 taxa).en_US
dc.language.isoengen_US
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccessen_US
dc.subjectBiyolojien_US
dc.subjectEthnobotanyen_US
dc.subjectLocal Marketsen_US
dc.subjectMedicinal Plantsen_US
dc.subjectFood Plantsen_US
dc.subjectBingölen_US
dc.subjectEtnobotaniken_US
dc.subjectSemt Pazarlarıen_US
dc.subjectTıbbi Bitkileren_US
dc.subjectGıda Bitkilerien_US
dc.subjectBingölen_US
dc.titleInvestigations of ethnobotanical aspect of wild plants sold in Bingöl (Turkey) local marketsen_US
dc.title.alternativeBingöl semt pazarlarında satılan yabani bitkilerin etnobotanik açıdan incelenmesien_US
dc.typearticleen_US
dc.relation.journalBiological Diversity and Conservationen_US
dc.contributor.departmentAltınoluk Meslek Yüksekokuluen_US
dc.identifier.volume5en_US
dc.identifier.issue3en_US
dc.identifier.startpage155en_US
dc.identifier.endpage161en_US
dc.relation.publicationcategoryMakale - Ulusal Hakemli Dergi - Kurum Öğretim Elemanıen_US


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record