Otel yöneticilerinin ekolojik taşıma kapasitesi ve çevre uygulamalarına yönelik algılarının tespiti: Ayvalık örneği
Citation
Bahar, Emine Derya. Otel yöneticilerinin ekolojik taşıma kapasitesi ve çevre uygulamalarına yönelik algılarının tespiti: Ayvalık örneği. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2020.Abstract
Ekolojik taşıma kapasitesi tüm ekosisteme gelebilecek olumsuz etkilerin ekosisteme maaliyetinin hesaplanması ile ilgili bir kavramdır. Bu çalışma, ekolojik taşıma kapasitesi ile ilişkili olarak Ayvalık'ta otel yöneticilerinin ekolojik taşıma kapasitesi ve çevre uygulamalarına yönelik algılarını öğrenmek amacıyla yapılmıştır. Bu kapsamda, destinasyonun sahip olduğu ekolojik kaynakların geleceğe aynı nitelikte taşınabilmesi açısından değerlendirmeler ve algılanan sorunlara yönelik öneriler geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmada Ayvalık'ta faaliyet gösteren otel yöneticilerinin demografik özelliklerine dayalı ekolojik taşıma kapasitesi algısında farklılık olup olmadığını ölçülmüştür. Veri toplama aracı olarak anket tekniği uygulanmıştır. Araştırma sonuçları 2020 yılını (Mart - Mayıs ayları arası) kapsayan dönemde destinasyonda ekolojik turizm algısı hakkında bilgi vermektedir. Araştırmada destinasyonun ekolojik taşıma kapasitesi algılarını belirlemeye yönelik olarak kullanılan ölçeğe uygulanan faktör analizi sonuçlarına göre ölçeğin, otel yöneticilerinin Ayvalık'taki genel ekolojik problemler hakkındaki algısı yönünde olduğunu ortaya koymaktadır. Bu faktöre uygulanan varyans analizi ve t testi sonuçlarına göre, otel yöneticilerinin çoğunluğunun, destinasyonda turizm gelişiminin bölgenin ekolojik taşıma kapasitesine zarar verdiğine inanmakta olduğu, ekolojik duyarlılığının oldukça yüksek olduğu fakat işletmelerde ekolojik uygulama örneklerinin az kullanıldığı, cinsiyet, eğitim seviyesi, işletmenin niteliği ve işletmede çalışma süresi değişkenlerinin, ziyaretçilerin ekolojik taşıma kapasitesi ve çevre duyarlılığı algısında farklılıklara sebep olmadığı, yaş değişkeninin ise; ekolojik taşıma kapasitesi ve çevre duyarlılığı algısında bazı farklılıklara sebep olduğu tespit edilmiştir. Araştırma beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm, araştırmanın konusunu, amacını, önemini, varsayımlarını, sınırlılıkları ve tanımlarını içermektedir. Araştırmanın kuramsal çerçevesini oluşturan ikinci bölüm ise; destinasyon kavramı, taşıma kapasitesi kavramı, destinasyonlarda taşıma kapasitesi çeşitleri, destinasyonlarda ekolojik taşıma kapasitesi ve etkileşimleri, Ayvalık destinasyonunun turizm açısından yapısal analizi, Ayvalık destinasyonunun ekolojik uygulama alanları açısından incelenmesi ve alanyazın ile ilgili incelemelerden oluşmaktadır. Üçüncü bölümünde ise araştırmanın modeli, araştırmanın evreni ve örneklemi, veri toplama araç ve teknikleri, verilerin toplanma süreci ve verilerin analizi yer almaktadır. Araştırmanın dördüncü bölümünde demografik bulgular, yapı geçerliği ve hipotez testi sonuçları ve son olarak beşinci bölümünde, araştırmanın sonuçları ve öneriler yer almaktadır. Ecological carrying capacity is a concept related to the calculation of the cost of negative impacts on the whole ecosystem. This study is held out to learn the perceptions of hotel managers about ecological carrying capacity and environmental practices in Ayvalık in relation to ecological carrying capacity. In this scope, it was aimed to make evaluations regarding carriage of the ecological resources owned by the destination to the future with the same quality and develop suggestions for perceived problems. It was measured whether there is a difference in the perception of ecological carrying capacity of the hotel managers operating in Ayvalık based on the demographic characteristics thereof in the study. Questionnaire technique was utilized as a data collection tool. The results of the study furnish information as to the perception of ecological tourism in the destination within the period covering 2020 (between March and May). According to the results of the factor analysis applied to the scale utilized with a view to determine the perceptions of the ecological carrying capacity of the destination in the study, the scale reveals the fact that most of the hotel managers have perception about the general ecological problems in Ayvalık. According to the results of the variance analysis and t-test applied to this factor, the majority of hotel managers believe that the development of tourism in the destination harms the ecological carrying capacity of the region and the ecological sensitivity is quite high, but the ecological application approaches in the enterprises are not very much and the variables of gender, education level, nature of the business and the working time in the business do not cause differences in perception of visitors as to ecological carrying capacity and environmental sensitivity, while the age variable has vii been found to cause some differences in perception of ecological carrying capacity and environmental sensitivity. The research consists of five chapters. The first part includes the subject, purpose, importance, assumptions, limitations and definitions of the research. The second part, which constitutes the theoretical framework of the research; The concept of destination, the concept of bearing capacity, types of bearing capacity in destinations, ecological bearing capacity and interactions in destinations, structural analysis of Ayvalık destination in terms of tourism, examination of Ayvalık destination in terms of ecological application areas and related research. In the third part, the model of the research, the universe and the sample of the research, data collection tools and techniques, the process of data collection and the analysis of the data are included. In the fourth part of the research, demographic findings, construct validity and hypothesis test results, and finally in the fifth part, the results and suggestions of the research are included.