Yeni normal süreçte gastronomi turistlerinin yöresel yemek tüketim alışkanlıklarının ve tutumlarının belirlenmesi
Künye
Çelebi, Emre. Yeni normal süreçte gastronomi turistlerinin yöresel yemek tüketim alışkanlıklarının ve tutumlarının belirlenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2022.Özet
Çin' in Wuhan kentinde ortaya çıkarak global bir salgına dönüşen Kovid-19 salgını birçok sektörü olumsuz etkilemiştir. Geçmişte birçok krizden etkilenen turizm sektörü de getirilen seyahat kısıtlamaları ve turistlerin sağlık endişeleri gibi sebepler ile salgının etkilerini en fazla hisseden sektörlerden birisi olmuştur. Yapılan
araştırmalara göre salgın sonrası dönemde turizm hareketlerinde ciddi düşüşler olduğu ortaya koyulmuş ve turizm faaliyetlerini sürdürmek isteyen bireylerin tatil tercihlerinde birtakım değişiklikler olacağı belirlenmiştir. Özellikle gastronomi turizminin bu süreçte hissedeceği etkilerin belirlenmesi ve buna bağlı olarak gastronomi turistlerinin yöresel yemek tüketim alışkanlıkları ve tutumlarının belirlenmesinin amaçlandığı bu çalışmada; bununla birlikte gastronomi turistlerinin pandemi döneminde değişiklik gösteren tatil tercihleri de incelenmiştir. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden anket yöntemi tercih edilmiştir. 4 bölümden oluşan anket formu; Edremit Körfezi’ ndeki ilçelerde uygulanmış; 316 anket formu veri setine dahil edilmiştir. Toplanan veriler SPSS programında incelenmiştir. Verilerin analizi için Independent Samples T test analizi, One Way ANOVA, Pearson korelasyon analizi ve basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Gerçekleştirilen analizlere göre; katılımcıların tatil tercihlerinde değişiklikler olduğu; bireysel turizmin öne çıktığı, yiyecek içecek işletmelerine yönelik tercihlerde azalmalar
meydana geldiği ve bununla beraber gastronomi turizmine katılım isteğinde azalmalar meydana geldiği gibi sonuçlar ortaya konmuştur. Çalışmanın en önemli sonuçları arasında ise katılımcıların gastronomi turizmine katılım isteklerinde azalma meydana gelmesine rağmen yöresel yemek tüketim alışkanlıkları ve tutumlarının yüksek olmasıdır. Çalışmadan elde edilen sonuçlara göre turistik faaliyetlerde bulunmak isteyen bireylerin salgınla ilgili endişelerinin azaltılması için alınan hijyen tedbirlerinin daha etkin olması yönünde çalışmalar yapılması önerilmiştir. Bununla birlikte pandemi ile birlikte gastronomi turizmine ilginin azaldığı ancak yöresel yemek tüketiminin olumlu yönde olmasının çalışmanın değerli bir sonucu olduğu düşünülerek; yöresel yemeklerin daha fazla tanıtımının yapılarak artan ilginin bir fırsat olarak
değerlendirilmesi gerektiği önerilmiştir. The Covid-19 epidemic, which emerged in Wuhan, China and turned into a global epidemic, adversely affected many sectors. The tourism sector, which has been affected by many crises in the past, has also been one of the sectors that felt the effects of the epidemic most due to reasons such as travel restrictions and health concerns of tourists. According to the researches, it has been revealed that there are serious decreases in tourism movements in the post-epidemic period and it has been determined that there will be some changes in the holiday preferences of individuals who want to continue their tourism activities. In this study, it is aimed to determine the effects that gastronomy tourism will feel in this process and to determine the local food consumption habits and attitudes of gastronomy tourists; In addition, the holiday preferences of gastronomy tourists, which changed during the pandemic period, were also examined. In the study, the survey method, one of the quantitative research methods, was preferred. Questionnaire form consisting of 4 parts; It was applied in the districts of Edremit Bay; 316 questionnaire forms were included in the data set. The collected data were analyzed in the SPSS program. Independent Samples T test analysis, One Way ANOVA, Pearson correlation analysis and simple linear regression analysis were used for data analysis. According to the analyzes carried out; there are changes in the vacation preferences of the participants; It has been revealed that individual tourism comes to the fore, there is a decrease in the preferences for food and beverage businesses, and there is a decrease in the desire to
participate in gastronomy tourism. Among the most important results of the study, although the participants' desire to participate in gastronomy tourism decreased, their local food consumption habits and attitudes were high. According to the results obtained from the study, it has been suggested that
studies should be carried out to make the hygiene measures more effective in order to reduce the concerns of the individuals who want to engage in touristic activities. However, considering that the interest in gastronomy tourism has decreased with the pandemic, but the positive consumption of local food is a valuable result of the study; It has been suggested that the increasing interest should be evaluated as an opportunity by promoting more local dishes.