Determination of virulence factors and antibiotic resistances of enterococcus spp. identified from different stages of ripened (classical) white cheese production
Abstract
The objective of this research was to determine the presence of virulence genes (asa1, gelE, cylA, ace, esp, hyl and
efaA), and vancomycin resistance genes (vanA, vanB, vanC2/C3) and the resistance to some antibiotics of
Enterococcus spp. isolates previously identified from different stages of ripened white cheese production. In
addition, gelatinase, β-hemolytic and DNase activity, and biofilm formations were examined phenotypically. In
this study, efaA in 95.9%, asa1 in 89%, ace in 68.5%, esp in 52.1%, gelE in 78.1%, cylA in 16.4% and hyl in 23.3% of
isolates were detected. Also, vanA in 31.5%, vanB in 8.2%, and in vanC2/C3 23.3% resistance genes were
determined. β-hemolytic and DNase activity were detected in 23.2% and 16.4% of the isolates, while gelatinase
activity and biofilm formation could not be detected phenotypically. Moreover, streptomycin and erythromycin
resistances were found in 73.9% and in %43.8 of isolates. As a result, it was concluded that Enterococcus spp. may
pose a risk for public health and food safety in terms of their virulence factors and antibiotic resistance. For this
reason, it was suggested that the strains to be selected as starter cultures should be used after evaluating their
virulence factors and resistance to antibiotics. Bu çalışmada, daha önce klasik beyaz peynir üretiminin farklı aşamalarından identifiye edilen Enterococcus spp.
izolatlarının virülens genleri (asa1, gelE, cylA, ace, esp, hyl ve efaA) ve vankomisin direnç genlerinin (vanA, vanB,
vanC2/C3) varlığı ile bazı antibiyotiklere dirençliliklerinin belirlenmesi amaçlandı. Ayrıca jelatinaz, β-hemolitik ve
DNase aktiviteleri ile biyofilm oluşumları fenotipik olarak ise incelendi. İzolatların %95,9’unda efaA, %89’unda
asa1, %68,4’ünde ace, %52,1’inde esp, %78,1’inde gelE, %16,4’ünde cylA ve %23,3’ünde hyl virülens genleri tespit
edildi. Ayrıca %31,5’inde vanA, %8,2’sinde vanB ve %23,3’ünde vanC2/C3 direnç genleri belirlendi. Fenotipik
olarak ise izolatların sırasıyla %23,2'sinde ve %16,4'ünde β-hemolitik aktivite ve DNase aktivitesi tespit edilirken,
jelatinaz aktivitesi ve biyofilm oluşumu tespit edilememiştir. Bunun yanı sıra izolatların %73,9’unda streptomycin
ve %43,8’inde erythromycin direnci saptandı. Sonuç olarak, Enterococcus spp.’nin virülans faktörleri ve antibiyotik
direnci açısından halk sağlığı ve gıda güvenliği için risk oluşturabileceği kanaatine varıldı. Bu nedenle starter kültür
olarak seçilecek suşların virülens faktörleri ve antibiyotiklere dirençlilik bakımından değerlendirildikten sonra
kullanılmaları önerildi.