Havran siyah incirinin (Ficus carica) şeker ve uçucu aroma bileşimi
Abstract
Havran Siyah İnciri 2023 yılında coğrafi işaret almış, Balıkesir ili Havran ilçesinde yetişen mor-siyah renkli bir incirdir. Bu çalışmada, kendine özgü tatlı ve meyvemsi duyusal özellikleri baskın olan bu incirin şeker bileşimi ve uçucu aroma bileşimi belirlenmiştir. Şeker içeriği zengin olan bu incirin şeker bileşimini ağırlıklı olarak früktoz (66,71 gL?¹) ve glikoz (65,74 gL?¹) oluşturduğu belirlenmiştir. Havran Siyah İncirinde meyvemsi duyusal hisleri uçucu aroma bileşenleri oluşturmaktadır. Bu meyvemsi duyusal hisler, alkoller ve esterler grubunda yer alan bileşenlerden kaynaklandığı belirlenmiştir. Alkol grubunda yer alan 3-metil-1-butanol ve 2-metil-1-bütanol bileşenler içerisinde en fazla oranda yer alırken, ester grubunda etil-2-metil bütirat baskın bileşen olarak tespit edilmiştir. Havran Black Fig is a purple-black fig grown in Havran district of Balikesir province, which received geographical indication in 2023. Sugar composition and volatile aroma composition of this fig, which has its own sweet and fruity sensory feelings, were determined. The sugar composition of this fig, which has a sweet taste, mainly consists of fructose (66.71 gL-1) and glucose (65.74 gL-1). In Havran Black Fig, fruity sensory attributes are occured by volatile aroma components. These fruity attributes are related with alcohols and esters group present in fig. 3-methyl-1-butanol and 2-methyl-1-butanol in the alcohol group were the most common components, ethyl-2-methyl butyrate was the dominant component in the ester group.
Volume
52Issue
2URI
https://doi.org/10.53471/bahce.1315055https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/1209668
https://hdl.handle.net/20.500.12462/13884