Sığırlarda brix refraktometre kullanılarak kolostrum kalitesinin belirlenmesi üzerine santrifüj uygulamasının etkisi
Künye
Sevim, İsmail. Sığırlarda brix refraktometre kullanılarak kolostrum kalitesinin belirlenmesi üzerine santrifüj uygulamasının etkisi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024.Özet
Bu çalışmada, ham kolostrum brix değerleri ile santrifüj sonrası yağı arındırılmış kolostrumların brix değerleri arasındaki farkın ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma farklı ırktan ve yaştan 60 sığır kolostrumu üzerinde gerçekleştirildi. Sığırlardan doğum sonrası steril falkon tüplere 15 ml kolostrum örneği alındı. Alınan kolostrumlar analiz edilinceye kadar -20 ℃'de depolandı. Oda sıcaklığına ulaşması beklenen kolostrumların analizleri 6 farklı kişi tarafından santrüfij öncesi ve santrifüj sonrası yağı arındırılarak optik refraktometrede gerçekleştirildi. Ayrıca tüm kolostrumların santrifüj öncesi ve sonrası dijital refraktometre ile de analizleri yapıldı. Altı farklı kişiden ikisi haricinde (E ve B) ve dijital refraktometrede santrifüj öncesine göre santrifüj sonrası brix yüzdelerinin önemli düzeyde azaldığı tespit edildi. Santrifüj öncesi ve santrifüj sonrası tüm kişilerin optik refraktometre brix yüzdeleri ve dijital refraktometre brix yüzdeleri pozitif yönde önemli düzeyde korele oldukları tespit edildi. Korelasyon katsayısı en düşük F kişisinde (r=0.717) iken, en yüksek değer ise dijital refraktometrede (r=0.972) elde edildi. Sonuç olarak, Brix yüzdelerinin santrifüj sonrası önemli düzeyde azalabilmesine karşın bu azalmanın küçük düzeylerde olduğu belirlendi. Yağı arındırılmış kolostrumların optik refraktometre okumalarının ham kolostrumlara göre çok daha net bir şekilde görüntü elde edilmesi nedeniyle şüpheye düşülen kolostrumlarda santrifüj ile yağın arındırılması sonrası analizlerin tekrarlanmasının yararlı olacağı değerlendirildi. This study aimed to reveal the difference between the brix values of raw colostrum and the brix values of defatted colostrums after centrifugation. The research was carried out on colostrum of 60 cattle of different breeds and ages. After birth, 15 ml colostrum samples were taken from the cattle into sterile falcon tubes. The collected colostrums were stored at -20 ℃ until analyzed. The analyzes of the colostrums, which were expected to reach room temperature, were carried out by 6 different people by before and after centrifugation and using an optical refractometer. In addition, all colostrums were analyzed with a digital refractometer before and after centrifugation. Except for two of the six different individuals (E and B) and in the digital refractometer, it was determined that the brix percentages after centrifugation were significantly reduced compared to before centrifugation. It was determined that the optical refractometer brix percentages and digital refractometer brix percentages of all subjects before and after centrifugation were significantly positively correlated. While the correlation coefficient was lowest in person F (r=0.717), the highest value was obtained in the digital refractometer (r=0.972). As a result, it was determined that although Brix percentages could decrease significantly after centrifugation, this decrease was at small levels. Since the optical refractor readings of fat-purified colostrums are much clearer than raw colostrums, it was evaluated that it would be useful to repeat the analyzes after defatted by centrifugation in doubtful colostrums.