Achillea (anthemideae) cinsi filipendulinae ve santolinoidea seksiyonlarına ait yedi türün uçucu yağ kompozisyonları ve antimikrobiyal aktivite özellikleri
Citation
Hacıoğlu, Özlem. Achillea (Anthemideae) cinsi Filipendulinae ve Santolinoidea seksiyonunlarına ait yedi türün uçucu yağ kompozisyonları ve antimikrobiyal aktivite özellikleri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, 2005.Abstract
Türkiye'nin farklı bölgelerinden toplanan Achillea cappadocica Housskn. & Bornm., A. clypeolata Sm., A. coarctata Poir., A. gypsicola Hub.-Mor., A. spinulifolia Fezl ex Boiss., A. teretifolia Willd. ve A. vermicularis Trin. türlerinin toprak üstü kısımlarının hidrodistilasyon ile uçucu yağları elde edilerek GC ve GC/MS ile kimyasal bileşimleri belirlenmiştir. Kamfor, A. clypeolata (% 54.85), A. coarctata (% 30.71), A. spinulifolia (% 30.07), A. vermicularis (% 24.05), A. cappadocica (% 22.6) ve A. gypsicola (% 20.64) uçucu yağlarında ana bileşen olarak belirlenmiştir. A. teretifolia uçucu yağının ana bileşeni olarak ise % 81.95 oranıyla krisantenil asetat belirlenmiştir. Elde edilen her bir uçucu yağın; Enterobacter aerogenes NRRL 3567, Escherichia coli ATCC 25292, Proteus vulgaris NRRL 123, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Staphylococcus aureus ATCC 6538, Candida albicans, Alternaria brassicola, Aspergillus flavus, A. niger ve Penicillium expansum'a karşı antibakteriyel ve antifungal aktivite özellikleri belirlenmiştir. Bütün uçucu yağlar test bakterileri ve Candida albicans üzerinde üremeyi durdurucu etki gösterirken, mikrofunguslara karşı zayıf antifungal etki gösterdikleri belirlenmiştir. Diğer taraftan A. vermicularis uçucu yağının test funguslarından hiçbirinin üreme ve gelişmesini inhibe etmediği gözlenmiştir. Aerial parts of Achillea cappadocica Hausskn. & Bornm., A. clypeolata Sm., A. coarctata Poir., A. gypsicola Hub.-Mor., A. spinulifolia Fezl ex Boiss., A. teretifolia Willd. and A. vermicularis Trin. collected from different parts of Turkey were subjected to hydrodistillation to yield essential oils and analysed by GC and GC-MS. Camphor was the main component in the oils of A. clypeolata, A. coarctata, A. spinulifolia, A. vermicularis, A. cappadocica and A. gypsicola respectively (54.85 %, 30.71 %, 30.07 %, 24.05 %, 22.6 %, 20.64 %). The oil of A. teretifolia contained chrysanhenyl acetate (81.95 %) as the main constituent. The antibacterial and antifungal activity of seven essential oils was evaluated against Enterobacter aerogenes NRRL 3567, Escherichia coli ATCC 25292, Proteus vulgaris NRRL 123, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853, Staphylococcus aureus ATCC 6538, Candida albicans, Alternaria brassicola, Aspergillus flavus, A. niger and Penicillium expansum. All tested bacteria and Candida albicans were inhibited by all the essential oils. The essential oils showed weak antifungal activity against all microfungi tested. On the other hand the tested microfungi were not inhibited by the essential oil of A. vermicularis.