Sodyum benzoatın listeria monocytogenes ile kontamine edilen mısır silajı kalitesine etkileri
Citation
Tüzel, Erdem.. Sodyum benzoatın listeria monocytogenes ile kontamine edilen mısır silajı kalitesine etkileri. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Balıkesir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2024.Abstract
Bu çalışma Listeria monocytogenes ile kontamine edilen mısır bitki materyaline ilave edilen sodyum benzoatın Listeria monocytogenes ve silaj kalitesi üzerine etkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Silaj materyalini oluşturan mısır bitkisi süt olum döneminde hasat edilerek 1,5-2,0 cm uzunluğunda kesildikten sonra 1,5 litrelik plastik bidonlara el ile sıkıştırıldıktan sonra oda sıcaklığında 60 gün süre ile bekletilmiştir. Çalışma kontrol (A grubu), L. monocytogenes pozitif grup (B grubu), L. monocytogenes+sodyum benzoat grubu (C grubu) ve sodyum benzoat grubu (D grubu) olmak üzere 4 gruptan oluşmuştur. L. monocytogenes B ve C gruplarına 105 kob/g düzeyinde, sodyum benzoat ise C ve D gruplarına % 0,1 oranında uygulanmıştır. Kontrol grubundaki silajlara L. monocytogenes ve sodyum benzoat uygulanmamıştır. Silolamanın 60. gününde açılarak alınan silaj örneklerinde kimyasal ve mikrobiyolojik analizler gerçekleştirilmiştir. Ayrıca; silajlar açıldıktan sonra 5 gün süreyle aerobik stabilite testine tabi tutulmuştur. Sodyum benzoatın L. monocytogenes ile kontamine silajlarda katkı maddesi olarak kullanımı sonucu (C grubu), silajların ham kül ve ham yağ oranları artarken, organik madde oranı ise azalmıştır. Sodyum benzoat, silajların suda çözünebilir karbonhidrat içeriğini arttırırken, bütirik asit, etanol ve amonyak azotu konsantrasyonunu azaltmıştır (p<0,001). Aerobik stabilite testi sonrası silajlardan elde edilen bulgularda kontrol grubuna kıyasla D grubunda pH ve CO2 düzeyi ile maya ve küf sayısı önemli şekilde düşük bulunmuştur. Yapılan mikrobiyolojik analizlerde silajlarda L. monocytogenes koloni gelişimi gözlenmemiştir. Sonuç olarak; sodyum benzoatın L. monocytogenes gelişimini inhibe ettiği ve silajların kalitesini olumlu yönde etkileyebileceği gözlenmiştir. This study was conducted to investigate the effect of sodium benzoate added to corn plant material contaminated with Listeria monocytogenes on L. monocytogenes and silage quality. The maize plant material was harvested at milking period, cut into 1.5-2.0 cm lengths, hand pressed into 1.5 liter plastic drums and kept at room temperature for 60 days. The study included 4 groups as control (Group A), L. monocytogenes positive group (Group B), L. monocytogenes+sodium benzoate group (Group C) and sodium benzoate group (Group D). L. monocytogenes was applied to groups B and C at a level of 105 cfu/g and sodium benzoate was applied to groups C and D at a rate of 0.1%. No additive was applied to the silages in the control group. The silages were opened on the 60th day of ensiling and chemical and microbiological analyzes were performed on the samples taken. In addition, the silages were subjected to aerobic stability test for 5 days after opening. As a result of the use of sodium benzoate as an additive in L. monocytogenes contaminated silages, the crude ash and crude fat ratios of the silages increased while the organic matter ratio decreased. Sodium benzoate increased the water soluble carbohydrate content of silages, while butyric acid, ethanol and ammonia nitrogen concentrations decreased (p<0,001). In the findings obtained from the silages after aerobic stability test, pH and CO2 levels and yeast and mold counts were significantly lower in group D compared to the control group. There was not any L. monocytogenes colony growth observed in the silages in microbiological analysis. In conclusion; sodium benzoate supplementation significantly improved the fermentation quality and aerobic stability of silages.