Yiyecek içecek işletme çalışanlarının teknolojik farkındalık düzeyleri
Abstract
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’deki asırlık yiyecek içecek işletmesi çalışanlarının sektördeki
teknolojilere dair farkındalık düzeylerini ve teknolojik hazır oluş seviyelerini tespit etmektir. Özellikle
dijital çağ öncesinde kurulmuş nispeten daha eski işletmeler yeniliklere uyum sağlama konusunda daha
çekimser olabilmektedirler. Bu bağlamda asırlık yiyecek içecek işletmelerinin dijital çağda da
sürdürülebilirliklerinin sağlanabilmesi için araştırmanın evrenini, Türkiye’de aktif faaliyet gösteren
uzun ömürlü diye atfedilen kuruluş yılı itibariyle 100 yılını aşmış yiyecek içecek işletmesi statüsündeki
restoran ve lokantalar oluşturmaktadır. Türkiye’de 6 farklı şehirde faaliyet gösteren, bir asrı devirmiş
15 yiyecek içecek işletmesinde mutfak, servis, karşılama ve kasa birimlerinde görevli 226 çalışanla nicel
araştırma yöntemlerinden anket tekniği ile veriler toplanmıştır. Araştırma sonucuna göre çalışanların
teknolojik hazır oluş seviyeleri 5 üzerinden 2,9 puan olarak hesaplanmıştır. 1 en düşük teknolojik hazır
oluş seviyesini temsil ederken, 5 en yüksek teknolojik hazır oluş seviyesini temsil etmektedir. Ayrıca
sektördeki teknolojik gelişmelerden en fazla bilgi sahibi olunan uygulamaların sırasıyla “Online
yiyecek-içecek siparişleri”, “Tablet, kiosk, mobil sipariş verme sistemleri” ve “Restoran otomasyon
programları”, en az bilgi sahibi olunan uygulamaların ise sırasıyla “3D gıda yazıcılar”, “Drone ile
yiyecek& içecek servisi” ve “Akıllı restoranlar” olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda çalışanların
bireysel olarak teknolojiye ilgili olmalarına rağmen, işletmelerinin teknoloji kullanma konusunda
çekimser oldukları söylenebilir. The purpose of this study is to determine the level of awareness and technological
readiness of the employees of century-old food and beverage businesses in Türkiye. In particular,
relatively older businesses established before the digital age may be more hesitant to adapt to
innovations. In order to ensure the sustainability of centuries-old food and beverage establishments in
the digital age, the population of the research consists of restaurants and dinners in Türkiye that have
been active in the food and beverage business status for more than 100 years as of the year of
establishment, which is referred to as long-lasting. Data were collected from 226 employees working in
the kitchen, service, reception and cash register units of 15 food and beverage establishments that have
exceeded a century in 6 different provinces in Türkiye by using the questionnaire technique, which is
one of the quantitative research methods. According to the results of the research, the technological
readiness level of the employees was calculated as 2.9 points out of 5. While 1 represents the lowest
technological readiness level, 5 represents the highest technological readiness level. In addition, it has
been determined that the applications that employees have the most knowledge about technological
developments in the sector are "Online food and beverage orders", "Tablet, kiosk, mobile ordering
systems" and "Restaurant automation programs", while the applications that employees have the least
knowledge about are "3D food printers", "Food & beverage service with drone" and "Smart restaurants",
respectively. In this context, it can be said that although the employees are individually interested in
technology, they are hesitant to use technology in their businesses.