Evaluation of probiotic food knowledge and consumption status of sports science faculty students
Özet
The purpose of this study was to evaluate the knowledge levels and consumption habits regarding probiotic foods among
students of the Faculty of Sport Sciences. The study included 217 male and 173 female university students enrolled in the
Faculty of Sport Sciences at Balıkesir University. A five-question survey was developed by reviewing the scientific literature
relevant to the study's objectives for data collection. Data analysis was conducted using the SPSS program. The distribution
of responses to the survey questions was examined through frequency and percentage analysis, and the relationships between
the responses were assessed using chi-square analysis. No significant differences were found between participants' knowledge
levels and consumption of probiotic-enriched foods concerning variables such as gender, type of sport, department, year of
study, and national status (p>0.05). However, when the perceived benefits of probiotic foods were examined, a significant
difference was observed in favor of individual athletes according to the variable of sports discipline (p<0.05). In conclusion,
while no general differences were found in the knowledge and consumption habits regarding probiotic foods among the
participants, the perceived benefits were associated with the type of sport, particularly favoring individual athletes Bu çalışmanın amacı, Spor Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin probiyotik gıdalar hakkındaki bilgi düzeylerini ve tüketim
alışkanlıklarını değerlendirmektir. Araştırmaya Balıkesir Üniversitesi spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören 217 erkek ve
173 kadın üniversite öğrencisi katılmıştır. Veri toplama amacıyla çalışmanın hedefleriyle uyumlu bilimsel literatür taranarak
5 soruluk bir anket oluşturulmuştur. Veri analizi SPSS programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Anket sorularına verilen
yanıtların dağılımı frekans ve yüzde analizi ile incelenmiş ve yanıtlar arasındaki ilişki ki-kare analizi ile değerlendirilmiştir.
Katılımcıların probiyotik gıdalar hakkındaki bilgi düzeyleri ve probiyotik takviyeli gıda tüketimleri arasında cinsiyet, spor
dalı, bölüm, eğitim yılı ve ulusal statü gibi değişkenlere göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Ancak, probiyotik
gıdaların algılanan faydaları incelendiğinde, spor disiplini değişkenine göre bireysel sporcular lehine anlamlı bir fark
gözlenmiştir (p<0.05). Sonuç olarak, katılımcıların probiyotik gıdalar hakkındaki bilgi ve tüketim alışkanlıklarında genel bir
farklılık bulunmazken, algılanan faydalar bireysel sporcuların spor branşı ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.