Yenilebilir su ürünlerinin mutfaklarda kullanımı açısından gastronomi turizminin geliştirilebilirliği: Kapıdağı yarımadası örneği
Abstract
Yenilebilir su ürünlerinin gastronomi turizmi açısından kullanımı, bu kaynakların bilimsel olarak derinlemesine araştırılması ile mümkündür. Tüm dünyada insanların temel gereksinimi olan kaliteli ve güvenilir besin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla geleceğe yönelik araştırmalar yapılmaktadır. Bu temel ilke ve bilinçle ülkemiz bireylerinin gıda ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için, ilgili kurumlar benzer çalışmalar yapmaktadır. Bu bağlamda küresel olarak kabul edilen en önemli yaklaşım, mevcut kaynakları tahrip etmeden kullanarak, yeni alternatiflerin araştırılmasıdır. Bunlarla birlikte gastronomi turizmi yenilebilir su ürünlerine farklı alternatif kapıları açmış olacaktır. İnsan nüfusundaki hızlı artış ve buna paralel gıda talebindeki artış göz önünde bulundurulduğunda iklim değişikliğinin balıkçılık ve su ürünleri yetiştiriciliği sektörlerine etkisinin belirlenmesi büyük önem taşımaktadır. Yıllardır bulunabilirlik, çeşitlilik, talep, arz gibi daha da çeşitlendirebileceğimiz sebeplerden ötürü yenilebilir su ürünlerini mevsiminde alıp taze tüketmeye gayret göstermeyi bir alışkanlık kazanmış olsak da henüz istenilen bilinçli tüketici kitlesine ve dolayısıyla arzu edilen tüketim miktarlarına ulaşılamamıştır.
Bu çalışmada Kapıdağ Yarımadası'nda yenilebilir su ürünlerinin gastronomi turizm ürünü olarak farkındalığını ortaya çıkarmak, günlük yeme ve içme yaşamında yer edinmesini sağlamak ve gelecek çalışmalara kaynak teşkil etmesi amaçlanmaktadır. Çalışma sonucunda bilinçli tüketici algısı ile gastronomi turizmi için yenilebilir su ürünleri tüketimini artırmak ve alternatif ürün yaratılarak hem taze hem işlenmiş olarak arz edilen ürünlerin talebe dönüşmesini sağlamak, yenilebilir su ürünleri yetiştiriciliğinde gastronomi turizminin de önemini vurgulayarak Kapıdağ Yarımadası'nda gastronomik farkındalık yaratıp literatüre katkıda bulunulmak istenmiştir.