Endüstri 4.0’ın yiyecek içecek sektöründe kullanılabilirliği (swot analizi ile bir değerlendirme)
Özet
İşletmeler için hızlı, kaliteli, güvenli, ekonomik mal ve hizmet üretmek/sunmak rekabet
sahasında kalabilmek ve devamlılığı sağlayabilmek açısından önem taşımaktadır. Bu durum;
lojistik ve teknolojinin beraber ivme kazanmasını sağlamıştır. Lojistik doğru ürünün, doğru
şartlarda, doğru miktarda, doğru yerde, doğru zamanda, doğru maliyetle, doğru müşteri için
kullanılmasını amaçlamaktadır. Dolayısıyla Lojistik, yiyecek ve içecek işletmeleri içerisinde de
oldukça kilit bir rolde bulunmaktadır. Öte yandan yiyecek ve içecek sektörünün değişimlerden
kolayca etkilenen ve uyumlanabilen bir sektör olduğu söylenebilmektedir. Bu anlamda 2011’de
ortaya atılan, tüm sektörlere etkisi hızla yayılan 4. Endüstri devriminin yiyecek ve içecek
işletmelerinde lojistik bağlamında da tartışılması gerektiği düşünülmektedir. Endüstri 4.0’ın
getirdiği yenilikler, tüm sektörler ve işletmeler için uyumlanması gereken süreçler olarak günden
güne belirginleşmektedir. Yenilikçi bilişim teknolojilerinin entegrasyonuna odaklanan Endüstri
4.0 uygulamaları bütünleşik, hızlı, kolay ve yenilikçi çözümler hedeflemektedir. Nesnelerin
interneti, 3D yazıcılar, büyük veri tabanı, bulut bilişim sistemleri, otomasyon-robot teknolojilerini
etkin biçimde kullanan fabrikalar ve buralarda üretilen takip edilebilir, değiştirilebilir, etkin ve
verimli ürünler Endüstri 4.0’ın sektörlere önerdiği yeniliklerin başında gelmektedir. Çalışmanın
amacı, buradan yola çıkarak yiyecek ve içecek işletmelerinde lojistiğin endüstri 4.0 kapsamında
uyumluluğunu ve işletmelere nasıl bir yarar sağlayacağını detaylı bir literatür taramasına
dayanarak tartışmaya açmaktır. Bu çalışmanın gelecekteki çalışmalara altyapı sağlaması
umulmaktadır. Producing / presenting fast, high quality, secure, economical goods and services for businesses
are important in terms of being able to stay competitive and to provide continuance. This
situation enabled logistics and technology to gain momentum together. Logistics aims to use the
right product for the right customer in the right conditions, quantity, place, time and cost.
Logistics therefore has a key role in food and beverages businesses. On the other hand, it can be
said that the food and beverage sector is a sector that is easily affected and adaptable to change.
In this sense, it is thought that the 4th Industrial Revolution, which was introduced in 2011 and
spread rapidly to all sectors, should be discussed in the context of logistics in food and beverage
enterprises. The innovations introduced by Industry 4.0 are becoming evident day by day as
processes that need to be aligned for all sectors and businesses. Industry 4.0 applications focusing on integration of innovative information technologies target integrated, fast, easy and innovative
solutions. Factories that use the Internet, 3D printers, large databases, cloud computing systems,
automation-robot Technologies and followable, interchangeable and efficient products are
leading innovations Industries of 4.0. The aim of the study is to open the way to discuss how food
and beverage businesses benefit from compliance with logistics industry 4.0 and how they can
benefit by exploring a detailed literature. It is hoped that this work will provide infrastructure for
the future works.