Sokak lezzetlerinin gastronomi turizmi açısından değerlendirilmesi: Şanlıurfa örneği

View/ Open
Access
info:eu-repo/semantics/openAccessAttribution-NonCommercial 3.0 United Stateshttp://creativecommons.org/licenses/by-nc/3.0/us/Date
2023Metadata
Show full item recordAbstract
Şanlıurfa mutfağı dünyada ve Türkiye’de önemli bir yere sahiptir. Şanlıurfa mutfağını önemli kılan nokta ise, sahip olunan
tarihi ve kültürel birikimidir. Şanlıurfa mutfağına bakıldığında; Müslüman, Hristiyan, Yahudi, Süryani, Ermeni, Yezidi,
Türk, Arap ve Kürtlerin oluşturduğu kültür zenginliğinin etkileri görülmektedir. Bu zenginliğin önemli bir unsuru da
sokak lezzetleridir. Araştırmada, Şanlıurfa Sokak lezzetlerini gastronomi turizmi çerçevesinden değerlendirerek, sokak
lezzetleri kavramını Şanlıurfa özelinde incelemek amaçlanmıştır. Araştırmada; nitel araştırma tekniklerinden doküman
analizi yöntemi tercih edilmiş ve Şanlıurfa sokak lezzetleri hakkındaki akademik yayınlar, kitaplar, makaleler ve tanıtıcı
yazılar vb. bilgiler değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonunda; Lolaz dürümü, ciğer, kebap, nohut dürümü, semsek, çiğ
köfte, biyanbalı, şambali tatlısı gibi sokak lezzetlerinin Şanlıurfa gastronomisinin parçalarını oluşturduğu tespit edilmiştir.
Ayrıca çalışmada; Şanlıurfa sokak lezzetlerine ait temel malzemeler ve görsellere de yer verilmiştir. Şanlıurfa cuisine has an important place in the world and in Turkey. The point that makes Şanlıurfa cuisine important is
its historical and cultural background. Looking at Şanlıurfa cuisine; the effects of the cultural richness created by Muslims,
Christians, Jews, Assyrians, Armenians, Yazidis, Turks, Arabs and Kurds can be seen. An important element of this
richness is street flavors. In the research, it is aimed to evaluate the street flavors of Şanlıurfa from the perspective of
gastronomy tourism and to examine the concept of street flavors in Şanlıurfa. In the research; document analysis method was preferred to collect data and information such as academic publications, books, articles and introductory articles
about Şanlıurfa street flavors were evaluated. At the end of the study; it has been determined that street delicacies such as
lolaz dürümü, ciğer, kebab, nohut dürümü, semsek, çiğ köfte, bianbalı, şambali dessert constitute the parts of Şanlıurfa
gastronomy. Also in the study; images of Şanlıurfa street flavors are also included.
Source
International Journal of Tourism and Destination Studies (IJOTADS)Volume
2Issue
2Collections
The following license files are associated with this item: