Yiyecek içecek işletmelerinde tam zamanında üretim felsefesinin lojistik köylerde uygulanabilirliği
Abstract
Yiyecek ve içecek işletmeleri 20. yüzyılın son çeyreğinde daha fazla önem kazanmıştır. Gerek
ekonomik durumun iyileşmesi gerekse kadınların iş hayatına atılması insanları dışarıda yemek
yemeye itmiştir. Bu bağlam yiyecek ve içecek işletmelerinde sayıca artış görülmüştür. Her
işletme gibi bu işletmelerde teknolojinin gelişmesiyle rekabet ortamında hayatta kalabilmek ve
kar sağlayabilmek adına gündemi takip etmekte ve yenilikleri uygulamaya çalışmaktadır. Robot
teknolojileri, nesnelerin interneti, simülasyon 3D ve 4D yazıcılar yiyecek içecek enstitüsünde
kullanılmaktadır. Teknolojinin doğru kullanılması işletmeyi kara götüren etkenlerin başında
gelmektedir. Yeni üretim teknolojilerinin üretim işletmelerinde kullanılmasıyla sabit giderler
artmış işçilik giderleri ise azalmıştır. Amerika’da bazı işletmeler üretim sisteminde değişime ve
farklılaşmaya yönelmişlerdir. İşletmeler rekabet sağlama konusunda farklı stratejiler
uygulamışlardır. Bu stratejilerden biri tam zamanında üretim iken diğeri lojistik faaliyetlerdir.
Bu bağlamda lojistiğin gelişmesiyle birlikte lojistik köylerin önemi ve değeri artmıştır. Son
zamanlarda Dünyada ve Türkiye’de uygulanabilirliği olumlu yönde değişmiştir. Bu çalışmanın
amacı yiyecek içecek işletmelerinde tam zamanında üretim felsefesinin lojistik köylerde
uygulanabilirliğini ortaya koymak ve vurgulamaktır. Food and beverage enterprises in 20. century gained more importance in the last quarter of the
century. Both the improvement of the economic situation and the expulsion of women into the
business world led people to eat outside. This context has increased in the number of food and
beverage enterprises. In order to survive in the competitive environment with the development
of technology and to make profit in these enterprises like every business, it follows the agenda
and tries to implement the innovations. Robot technologies, Internet of objects, simulation 3D
and 4D printers are used in food and Beverage Institute. The correct use of technology is one
of the factors that lead the business to profit.
With the use of new production technologies in production enterprises, fixed costs increased
and labor costs decreased. In America, some enterprises are focused on change and
differentiation in the production system. Enterprises have implemented different strategies for
competitiveness. One of these strategies is production on time and the other is logistics
activities. In this context, with the development of logistics, the importance and value of
logistics villages has increased. Recently, applicability has changed positively in the world and
in Turkey. The aim of this study is to present and emphasize the applicability of production
philosophy in logistics villages in food and beverage enterprises in a timely manner.