Nekrofobi ve Türk Mutfağı ilişkisi üzerine bir değerlendirme
Abstract
Toplumlar; bireylerin kültürel zenginliğinin, yaşayışlarının, korkularının, inançlarının,
sevinçlerinin toplamıdır. Yiyecekler ve yemek kültürü toplumların sosyal yaşayışlarını ve
kültürel alt yapılarını anlamak noktasında önemli ipuçları verebilmektedir. Yiyeceklerin seçimi,
hazırlanışı, yeme metodu, günlük öğün sayısı, yemek zamanı ve porsiyon ölçüsü oluşumu
gelenek ve pratiklerin rol oynadığı mutfak kültürü aynı zamanda genel kültürel örüntülerle
bütünleşiktir. Literatür içerisinde mutfak kültürüne, gastronomik yapısına etki eden birçok
kültürel etmen ele alınmış fakat korkular üzerinde durulmadığı tespit edilmiştir. Oysa ki
bireylerin yaşam standartlarının, tercihlerinin oluşmasında sahip olduğu korkuların önemli bir
yeri bulunmaktadır. En belirgin ve etkili korku ise ölüm korkusu olarak ele alınabilir. Bu
bağlamda yapılan bu çalışma ile nekrofobi (ölüm korkusu) ve Türk yemek kültürü arasındaki
ilişkinin varlığı alanyazın taranarak kavramsal olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. Buradan
yola çıkarak araştırılması ve incelenmesi gereken belli başlı kısımlar açığa çıkarılmıştır.