Geçmişten günümüze gastronomi trendleri: Potansiyel yerli turistlerin yenilebilir böcekler akımına yönelik algılarının ölçülmesi
Abstract
Hızlı kentleşme ve yükselen ekonomiler sebebiyle gelişmekte olan ülkelerde küresel gıda
talebinin yönü, özellikle son on yıl içerisinde önemli bir değişim göstermektedir. Özellikle
hayvancılıktan et üretiminin yetersiz hale gelmesi, insanların alternatif kaynaklara yönelmesine
sebep olmaktadır. 2050 yılı itibariyle insan nüfusunun 9 milyarı aşacağı ve mevcut gıda
talebinin %70 artacağı öngörülmektedir. Bu durum gelişmekte olan ülkelerde daha hissedilir
hale gelmekle birlikte kişi başına düşen et miktarında da bir azalış öngörülmektedir. Buda
insanların hayvansal protein ihtiyaçlarını karşılamak adına alternatif kaynaklara yönelmelerine
sebep olmaktadır. Dünyada yaygın olarak tüketilen ve yüksek besin içeriklerine sahip olan
yenilebilir böcekler, insanların bu ihtiyacını karşılayabilecek ve daha sürdürülebilir bir
yetiştiricilik imkânı sağlayacak potansiyeldedirler. Bu çalışmada Türkiye’de yaşayan
potansiyel yerli turistlerin böcek tüketimine yönelik algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır.
Çalışma kapsamında İstanbul ilinde yaşayan potansiyel yerli turistlerden anket yolu ile veriler
toplanmış olup 388 veri çalışma kapsamında değerlendirilmeye alınmıştır. Araştırma
sonucunda katılımcıların böcek tüketimine yönelik algılarının sosyo-demografik özelliklerine
göre anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcıların algılarının etnik gıda
tüketim durumlarına, kişilik özelliklerine, gıda ürünü seçimlerinde etkili olan faktörlere göre
de anlamlı bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuç olarak erkek katılımcıların algılarının kadın katılımcılara göre daha pozitif yönde olduğu fakat genel anlamda katılımcıların böcek
tüketimine yönelik algılarının negatif ya da kararsıza yakın olduğu saptanmıştır. Bu
sonuçlardan hareketle, belirlenen hipotezlerin biri desteklenmeyip biri kısmen desteklenmiş
olmakla birlikte diğer tüm hipotezler desteklenmiştir. Due to rapid urbanization and emerging economies, the direction of global food demand in
developing countries has shown a significant change especially in the last decade. The
inadequate meat production, especially from livestock, causes people to turn to alternative
sources. By 2050 the human population is expected to exceed 9 billion and the current food
demand will increase by 70%. While this situation is becoming more felt in developing
countries, a decrease in the amount of meat per capita is envisaged. This leads people to turn to
alternative sources to meet their animal protein needs. Edible insects that are widely consumed
in the world and have high nutritional contents have the potential to meet this need of people
and provide a more sustainable farming. This study aims to determine the perception of
potential domestic tourists consumption of insects living in Turkey.
Within the scope of the study, data by means of questionnaire were collected from the potential
domestic tourists living in Istanbul and 388 data were included in the study. As a result of the
study, it was determined that the perceptions of the participants about insect consumption
showed a significant difference according to their socio-demographic characteristics. In
addition, it was determined that the perceptions of the participants showed a significant
difference according to the ethnic food consumption status, personality characteristics, factors
influencing the selection of food products. As a result, it was determined that male participants'
perceptions were more positive than female participants, but generally the perceptions of the participants about insect consumption were negative or almost unstable. Based on these results, one of the hypotheses was not supported and one was partially supported, but all other
hypotheses were supported.