Yeme davranışı: Gastronomi ve mutfak sanatları öğrencileri üzerine bir araştırma
Abstract
Bu çalışmada gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencilerinin yeme davranışlarının belirlenmesi için Türk kültürüne uyarlanan üç faktörlü yeme davranışı ölçeği kullanılmıştır. Bilişsel kısıtlama, duygusal yeme ve kontrolsüz yeme davranışlarından hangisini alışkanlık haline getirmiş olduklarını keşfetmek, yeme davranışı ölçek alt boyutlarının birbirleriyle olan ilişkisini ortaya çıkarmak ve alt boyutlardan hangisinin ölçeği en yüksek düzeyde açıkladığını belirlemek amacıyla bir araştırma yapılmıştır. Araştırmada anket tekniği kullanılmış ve elde edilen veriler istatistiki analizlere tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; gastronomi ve mutfak sanatları bölümü öğrencilerinin, kontrolsüz yeme davranışı sergiledikleri ortaya çıkarılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeğin açıklayıcı faktör analizi (AFA) ve keşfedilen yapıya uygunluğunu belirlemek amacıyla doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmış ve yapıya uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır. 'Duygusal yeme'nin yeme davranışı ölçeğini en fazla açıklayan boyut olduğu ortaya çıkarılmıştır In this study in order to determine the eating behaviors of the gastronomy and culinary arts
department pupils, three factor eating behavior scale adapted to Turkish culture has been
used. A study has been conducted to find out which of the cognitive restriction, emotional
eating and uncontrolled eating behaviors have made habit, to reveal the relation of eating
behavior scale sub-dimensions to each other and to determine which of the sub dimensions
reveals the scale at the highest level. Survey technique has been used in the research and
the obtained data has been analyzed statistically.
According to research results; it has been revealed that gastronomy and culinary arts
department pupils exhibit uncontrolled eating behaviors. In the research, Exploratory
Factor Analysis (EFA) and Confirmatory Factor Analysis (CFA) has been used to
determine appropriateness of the discovered structure and it has been achieved as the
result that the structure is suitable. It has been revealed that emotional eating which is the
dimension most explain the eating behavior scale.