Browsing Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu by Issue Date
Now showing items 1-20 of 34
-
Residents' attitudes towards tourism in Ayvalık, Turkey
(Cognizant Communication Corporation, 2001)This article investigates resident attitudes and perceptions of tourism. A literature review revealed a range of impacts that resulted from tourism development and the tourist-host interaction. The survey research was ... -
Implementation of the hazard analysis critical control point (HACCP) system in a fast food business
(Marcel Dekker Inc, 2002)The hazard analysis critical control point (HACCP) system, created to prevent disease hazards caused by food and to provide food safety, has gained increasing importance in food and beverage businesses (FBBs). This part ... -
2000'li Yıllarda Yöneticiler Açısından "Küresel Kariyer" Olgusu ve Koşulları Üzerine Kavramsal Bir Değerlendirme
(2003)Bu çalışmanın amacı, 2000’li yıllarda, işletmecilik, yönetim ve örgüt yazınında ve uygulamalarında ağırlıklı bir yer kazanacağı düşünülen “küresel kariyer” kavramının incelenmesidir. Bu incelemede, 1990’lı yıllarla birlikte ... -
Konaklama sektöründe el değiştiren tesislerde yaşanan işletme sorunları ve bir uygulama
(2004)Konaklama sektöründe, devlet tarafından 1985-1992 yılları arasında uygulanan teşviklerin de etkisiyle bir yatırım patlaması yaşanmıştır. Ancak, 1992 yılı sonrası sektörde yaşanan darboğazların da etkisiyle, karşılaşılan ... -
Geleneksel kariyerden, sınırsız ve dinamik/değişken kariyere geçiş: nedenleri ve sonuçları üzerine yazınsal bir inceleme
(2004)1990’ların ikinci yarısında, küresel ekonomiye paralel hızlı teknolojik gelişmelere ve çalışma yaşamını etkileyen çok yönlü sosyo-ekonomik değişmelere bağlı olarak, kariyer yazınında yeni paradigmalar tartışılmaya başlanmıştır. ... -
Yerel halkın boş zaman ve rekreasyon faaliyetleri üzerine bir araştırma: Nevşehir örneği
(2004)Sanayi devrimi ile birlikte oluşan ve günümüze dek gelişen boş zaman değerlendirme olgusu her geçen gün önemini artırmakta ve hatta toplumların geleceklerini ciddi olarak etkilemektedir. Bu çalışmada, demografik özelliklerin, ... -
Konaklama işletmelerinde işgörenlerin eğitimi ve alternatif yöntemlerinin etkinliği
(2004)Ağırlama ve turizm endüstrileri dünya ekonomisinin en hızlı büyüyen ve en dinamik endüstrilerinden biridir. Her iki endüstri de emek yoğun özellik taşır. Bu, özellikle konaklama işletmeleri için ayrı bir önem taşımaktadır. ... -
Örgütlerde kültürel çeşitlilik olgusu, boyutları ve etkin yönetimi konusunda farklı yaklaşımlar: yazınsal bir derleme
(2005)Küreselleşme eğilimine paralel olarak, dünyada işgücünün kültürel çeşitliliğinin giderek daha çok arttığı görülmektedir. Bunun sonucunda, günümüzün örgütleri açısından söz konusu çeşitliliğin anlamı, boyutları ve etkin ... -
Örgütlerde bedensel ve zihinsel engelli işgören ayrımcılığı: uygulamalı etik boyutuyla bir değerlendirme
(2005)Yönetim ve örgüt alanında, küreselleşme, insan hakları ve demokratikleşme ve toplam kalite anlayışı vb. çağdaş gelişmelerin olumlu etkilerine rağmen, çalışma yaşamında bedensel ve zihinsel engelli işgörenlere uygulanan ... -
Çokuluslu otel zincirlerinin büyüme ve uluslararasılaşma stratejileri
(2005)Bu çalışmada, uluslararası otel grupları ve zincirlerinin büyüme olgusu ve stratejileri incelenmeye çalışılmıştır. Uluslararası otel zincirleri bir ülkeye giriş yaptıklarında yerel ortakları ile işbirliğine gitmektedirler. ... -
Leisure during war: The case of gallipoli (The Dardanelles War of 1915 in WWI)
(2005)Leisure has been a phenomenon throughout history. However, there are some constraints that keep people from engaging in meaningful and beneficial leisure pursuits. One needs to be free of personal, physical and social ... -
Leisure preferences of residents in Nevsehir, a historical city in central Turkey
(2005)The recreation and leisure activities which emerged with the industrial revolution and developed up to the present day are becoming more and more important. They are important aspects of the lives of individuals, and equally ... -
The cultural diversity phenomenon in organisations and different approaches for effective cultural diversity management: A literary review
(2006)Purpose – To make a literary review related to effective management of cultural diversity in organisations and to systematically bring up different views put forward regarding this issue. Design/methodology/approach – ... -
Otel işletmelerinde faaliyet analizi ve denetimi
(2008)Özet; Otelcilik sektöründe faaliyet gösteren bireysel işletmelerde karlılığın ve rekabet gücünün arttırılmasında yöneticilerin kontrolünde olan en önemli araç, faaliyet analizi ve denetimidir. Bir otel kurulmadan önce ... -
An investigation to evaluate the websites of tourism departments of universities in Turkey
(Hospitality Leisure Sport & Tourism Network, 2008)The purpose of this investigation was to conduct a content analysis of the websites of schools of higher education that play a role in supplying tourism enterprises with staff. With this aim, the websites of 102 advanced ... -
ANALİTİK YAKLAŞIMIN TEORİ ÜRETME KAPASİTESİ: GİRİŞİMCİLİK VE REFAH TEORİSİ ÖRNEĞİ
(2009)Bu çalışmanın amacı genel olarak refah teorisi ile girişimcilik arasındaki ilişkileri, ilave olarak ise Pareto refah yaklaşımı ile girişimcilik kavramı arasındaki ilişkileri analitik yöntemle ele almaktır. Esas olarak şu ... -
Kat hizmetleri yöneticilerinin hizmet kalitesi algıları: Konaklama işletmelerinde görgül bir araştırma
(2010)Bu araştırmada, konaklama işletmelerinde kat hizmetleri yöneticilerinin hizmet kalitesine yönelik algılarının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, yazın incelemesi sunulmaktadır. Araştırma bulgularının ... -
Production of traditional Turkish mesir paste
(WFL Publ, 2010)Known today for its healing and nutritive characteristics, mesir paste was produced for the first time in Manisa in the 16(th) century during the Ottoman era. Water, sugar, citric acid and a variety of spices are used for ... -
HIV/AIDS awareness and attitudes of tour guides in Turkey
(Routledge Journals, 2011)The aim of this study was to ascertain Turkish tour guides' awareness and attitudes regarding HIV and AIDS. A sample of 516 tour guides registered in Turkey who verbally consented to participate in this study responded to ... -
The knowledge and practice of food safety and hygiene of cookery students in Turkey
(Elsevier Sci Ltd, 2011)The aim of this study was to assess the knowledge and practice of food safety and hygiene among students in university cookery programs in Turkey. A questionnaire was given to 82 cookery students in two vocational schools ...